Pelottaako terrorismin rantautuminen Suomeen?

Ruotsin terrori-isku herättää varmasti huolta meissä suomalaisissakin. Eikö pohjola enää olekaan se tuttu ja turvallinen lintukoto, jossa voi elää ja asua pelkäämättä?

terrorismi
Ambulanssi ja poliiseja.
Reuters-tv

Radikaaleja islamistisia terroristiryhmiä tutkinut yliluutnantti Atte Kaleva järkyttyi myös Tukholman tapahtumista, mutta ei kuitenkaan näe syytä suurempaan huoleen täällä meillä Suomessa. Meillä kun ei ole vastaavia radikaaleja ryhmiä, jotka jo toimivat Ruotsissa ja Norjassa.

- Ei voi sanoa, että oli isku täydellinen yllätys. Kyllä sitä on osannut jonkin verran odottaa, että jotain tapahtuu. Ruotsissa on ollut mellakoita ja äärimmäistä liikehdintää,sanoo Kaleva.

Kalevan mukaan aikaisemmin oli hyvin tavallista, että radikalisoituminen tapahtui jonkun tietyn henkilön vaikutuksesta. Nyt tilanne on muuttunut ja nuoren radikalisoitumiseen saattaa osaltaan johtaa jo netin vihapalstojen lukeminen.

Huoli väkivaltaisesta liikehdinnästä kasvaa

Tukholman lauantainen terrori-isku lisää huolta väkivaltaisesta liikehdinnästä Pohjoismaissa. Koko Länsi-Euroopassa ja myös Ruotsissa liikehdintä väkivaltaisen ideologian suuntaan on viimeaikoina voimistunut, arvioi puolestaan terrorismia tutkinut komentaja Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Hän kuitenkin pitää tilannetta Suomessa levollisempana kuin Ruotsissa tai muissa Pohjoismaissa.

Lähteet: YLE Turku