Järvenpäässä tehtiin ikävä hyönteishavainto

Suomesta on löytynyt puille vahinkoja aiheuttava itäinen vieras. Järvenpäästä löytyi lokakuussa outo hyönteinen, joka sittemmin tunnistettiin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa kiinanrunkojääräksi ( Anoplophora glabripennis).

luonto
Kiinanrunkojäärä
KiinanrunkojääräRitva Talman/LTKM

Tämä iso sarvijäärä on alkujaan kiinalainen, mutta se on levinnyt kaupan mukana Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Kiinanrunkojäärän toukka elää lukuisien lehtipuiden rungoissa, etenkin poppeleissa ja niiden lähisukulaisissa.

Kiinanrunkojäärä saattaa vaurioittaa puita vakavasti sekä suoraan että heikentämällä niiden kykyä vastustaa muita tuholaisia. Pohjois-Amerikassa jäärän toukka on iskenyt moniin vaahteralajeihin.

Järvenpäästä löydetty yksikö lienee peräisin Kiinasta. Löytöpaikalle oli hiljattain hankittu Kiinasta kivilaattoja, jotka oli pakattu puulaatikoihin. Vastaava löytö tunnetaan viime vuodelta Skoonesta.

Kotikonnuillaan Kiinassa laji tunnetaan maan pohjoisimmasta maakunnasta Heilongjiangista asti, joten Suomen ilmasto ei varmaan ole sille liian ankara.

Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kerrotaan, ettei kiinanrunkojäärää voi pitää meillä vielä tulokaslajina, vaikka on hyvin mahdollista, että yksilöitä löytyy lisääkin. Havaintoja kiinanrunkojäärästä on tiettävästi tehty Suomessa ennenkin, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun laji on tunnistettu, museon tiedottaja Laura Hiisivuori kertoo.

Kiinanrunkojäärä on mukana karanteeniluettelossa, joten siitä tehdyt havainnot tulee ilmoittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Havainnoista voi ilmoittaa myös Luonnontieteellisen keskusmuseon Hatikka (siirryt toiseen palveluun)-palveluun.

Lähteet: YLE Uutiset