1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Itävaltalaislehdet tyrmäsivät Esa-Pekka Salosen pianokonserton

Itävaltalaislehdistö on teilannut Esa-Pekka Salosen pianokonserton. Salonen debytoi Wienin filharmonikkojen kausikonsertissa omalla pianokonsertollaan viikonloppuna. Kriitikoiden mielestä konsertto on vailla omaperäisyyttä ja esitys jäi vaisuksi.

Kuva: YLE

Päivälehti Der Standard kritisoi pianokonserttoa omaperäisyyden puutteesta ja arvioi teoksen olevan Messiaenin ja musikaalien tyylejä jäljittelevä sekoitus.

Die Pressen mukaan Salosen teos on lähinnä tutkielma, eikä olisi kuulunut klassisia mestariteoksia esittelevään kausikonserttien sarjaan. Lehtien mukaan teos jäi vaisuksi huippusolisti Yefim Bronfmanista huolimatta.

Esa-Pekka Salosen tulkinta Sibeliuksen toisesta sinfoniasta sen sijaan jakoi itävaltalaiskriitikoiden mielipiteet. Der Standard kehuu Sibelius-esitystä, mutta Die Presse moittii sitäkin. Lisäksi lehti ilmoittaa olevansa tyytymätön filharmonikkojen kausikonserttien kapellimestarivalintoihin.

Salonen on aiemminkin johtanut Wienin filharmonikkoja, mutta varsinaiseen kausikonserttisarjaan saavat kutsun vain aniharvat kapellimestarit.