Tekijänoikeustulojen puolesta 8 000 nimen adressi

Taiteilijat luovuttavat tiistaina eduskunnalle lähes 8 000 nimen adressin, jossa vaaditaan tekijänoikeustulojen turvaamista. Taiteilijoiden mukaan muun muassa musiikin ja elokuvien kopioinnista maksettavat maksut ovat puolittuneet, koska kaikkien uusien tallennuslaitteiden ostohintaan ei sisälly hyvitysmaksua.

Adressin allekirjoittajiin kuuluvat maamme eturivin taiteilijoista muun muassa Einojuhani Rautavaara, Heikki Harma, Aki ja Mika Kaurismäki, Pekka Kuusisto, Esa-Pekka Salonen, Maija Vilkkumaa, Jörn Donner, Chisu, Jenni Vartiainen, Tuomari Nurmio, Paleface, Anna-Leena Härkönen ja Anja Snellman.

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun tuotto on nykyisin noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli 12 miljoonaa. Suurimpana syynä tulonmenetykseen on taiteilijoiden mukaan se, ettei maksu sisälly kaikkien uusien tallennuslaitteiden, kuten muistitikkujen ja tallentavien puhelimien ostohintaan.

Nykyisen hallituksen aikana ei ole lisätty uusia laitteita listalle, jolla olevista laitteista pitää maksaa hyvitysmaksua.

Taiteilijoiden vetoomusprojektin vetäjä Lauri Kaira toteaa, ettei kopiointi ole kuitenkaan vähentynyt, joten tuottokaan ei saisi vähentyä.

Taiteilijoiden 60-henkinen valtuuskunta luovuttaa adressin tiistaina eduskuntaryhmien edustajille. Adressi toimitetaan myös presidentille ja hallitukselle.