Stubb pitää iskuja Suomessa mahdollisena

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on yhtä mieltä presidentti Tarja Halosen kanssa terrori-iskun mahdollisuudesta myös Suomessa. Turvamääräyksiä ministeri ei kuitenkaan vielä ole kiristämässä. Presidentti Halonen sanoi aiemmin maanantaina, että Tukholman iskujen kaltaisia tekoja on odotettavissa myös Suomessa.

Kotimaa

Ulkoministeri Alexander Stubb sanoi EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä Brysselissä, ettei valtionjohdolla ole tietoa uhasta, mutta on selvää, että mahdollisuus on otettu huomioon myös Suomessa.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole syytä kiristää turvamääräyksiä esimerkiksi Itämeren matkustajalautoilla.

Ulkoministeriöllä ei myöskään ole tietoa, että Tukholman pommi-iskuilla olisi kytköksiä Suomeen.

- Minulla ei ole mitään tämän tyyppistä tietoa. En ole ollut läheisesti itse analysoimassa materiaalia lähimmän 24 tunnin aikana, joten en voi suoranaisesti ottaa kantaa, sanoo Stubb.

Suomen turvallisuusviranomaiset ovat päivittäneet maan turvallisuustilanteen ja informoineet jo valtionjohtoa. Stubb keskusteli Suojelupoliisin päällikön Ilkka Salmen kanssa sunnuntaina päivällä.

- Luotan suomalaisiin viranomaisiin ja tilannetta seurataan koko ajan, ulkoministeri lisää.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt antoi Brysselissä pohjoismaiden ja Baltian maiden ministereille tilannekatsauksen pommi-iskujen tutkinnasta. Siinä ei tullut esille mitään uutta.

Pommi-iskut eivät aiheuta uusia toimia EU:n tasolla, mutta Stubb toivoo, että maiden välinen tiedonvaihto tiivistyisi varsinkin, kun EU:n uudella ulkoasianhallinnolla on oma turvallisuusosastonsa.

Lähteet: YLE Uutiset / Susanna Turunen