Narkolepsian ja rokotusten yhteys selviää vasta kuukausien päästä

Sikainfluenssarokotusten ja lisääntyneiden narkolepsia- eli nukahtelutautitapausten yhteyden selvittäminen kestää vielä kuukausia. Narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat tapasivat eilen maanantaina asiantuntijoita ja saivat tietoa taudista. Osa heistä pitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta jäävinä tutkimaan suosittelemansa rokotuksen haittoja.

terveys
Sikainfluessarokote olkavarressa
Narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat tapasivat eilen yhdessä ensimmäistä kertaa rokoteasiantuntijoita. Tutkimukset sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteydestä valmistuvat ensi keväänä.

Viime talven sikainfluenssarokotusten jälkeen narkolepsiaan on sairastunut Suomessa noin 40 lasta ja nuorta, myös Ruotsissa narkolepsiatapauksia on normaalia enemmän.

Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää- Heikkilä Tampereen yliopistosairaalasta sanoo, että narkolepsiaoireet ovat nuorille tulleet tavanomaista nopeampaan tahtiin.

- On erittäin voimakasta nukahtelua aika erikoisissakin tilanteissa. Sitten voi olla tunnetilojen muutoksiin liittyvää lihasjänteyden menetystä, että voi kaatua kun esimerkiksi alkaa nauraa. Voi olla nukahtamis- ja heräämisvaiheen harhoja ja unihalvausta, ettei pysty liikuttamaan itseään vaikka on hereillä, Saarenpää kertoo.

Lisäksi lapsilla ja nuorilla on ollut painonnousua enemmän kuin yleensä narkolepsiapotilailla.

Tilaisuuteen tulleet perheet eivät halunneet koko nimiään julkisuuteen. Satun perheen tytär sai oireet heti rokotuksen jälkeen.

- Saara sai rokotteen joulukuussa ja tammikuussa alkoi tulla oireita: yöllisiä heräämisiä ja nukahtelua. Nyt hän on kaksi kuukautta syönyt lääkkeitä, äiti kertoo.

Rokotuksilla ja lasten ja nuorten lisääntyneellä narkolepsialla Suomessa ja Ruotsissa on selvä ajallinen yhteys, mutta todellista syy-yhteyttä ei tiedetä. Sitä tutkitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtamassa työryhmässä, jossa on mukana joukko neurologeja ja muita asiantuntijoita.

Osa vanhemmista ja yleensä rokotuksiin kriittisesti suhtautuvista on vaatinut mielenosoituksessakin tutkimusjohdon vaihtoa, koska pitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta jäävinä tutkimaan suosittelemiaan rokotuksia. Puheenjohtaja, dosentti Terhi Kilpi THL:stä on toista mieltä, eikä aio erota.

- Kun on kyseessä rokotussuosituksia antava asiantuntija ja epäillään, että jokin rokotus on aiheuttanut haittavaikutuksia niin totta kai asiantuntijan kuuluu pyrkiä ottamaan asiasta selvää, Kilpi sanoo.

Asiantuntijat pitävät yhtenä mahdollisena että rokotus ja samanaikainen sikainfluenssatartunta olisivat voineet aiheuttaa narkolepsiaan sairastumisen.

Narkolepsiaan sairastuneiden lasten perheet haluaisivat enemmän yhteiskunnan tukea, osa vanhemmista on joutunut jäämään pois töistäkin. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki sanoo, että erikoistapauksia käydään läpi, mutta muuten toimitaan normaalin sosiaaliturvan mukaan.

- Sairaan lapsen vanhemmille maksetaan samat korvaukset kuin muutenkin. Varmasti myös järjestetään tilaisuuksia, joissa voidaan antaa perheille perhekuntoutusta, Välimäki sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset