Muistot nousevat esiin taiteen avulla

Kymmenet vanhukset Kokkolassa ja Perhonjokilaaksossa ovat osallistuneet taiteen kokemiseen uusin keinoin. Palvelukodeissa on ollut kiertävä taidenäyttely, virtuaalinäyttely tuo museoiden kokoelmat vanhainkohteihin, ja taidepajoissa vanhukset muistelevat elämäänsä kollaasikuvin.

taide
Koristekuvio syntyy sabloonan avulla ikääntyneiden taidepajassa.
YLE / Kalle Niskala
Kuvataiteilija AMK Pilvi Kivijärvi ohjaa Erkki Vahtialaa kuvakollaasin tekemisessä Tervakartanon työpajassa Kokkolassa.
Katso Helena Mehtälän toimittama juttu (1:40) Kuvaus ja leikkaus Kalle Niskala

Pohjanmaan taidetoimikunnan Taiteesta hyvinvointia ikääntyneille -hanke alkoi syyskuun lopulla ja kestää joulukuun loppuun. Se on työllistänyt kuvataiteilijan, joka on aiemmin pitänyt senioritaidepaljoja vanhainkodeissa Perhonjokilaaksossa.

Palvelutalojen asiakkaiden on usein vaikea päästä itse käymään museoissa. Virtuaalinäyttely on K. H. Renludin museon ideoima, ja palvelutaloissa näytetyissä powerpoint-esityksissä aiheina ovat ITE-taiteen lisäksi Roosin ja Lassanderin talojen näyttelyt. Palaute on ollut kahtalainen.

- Pääasiassa palaute on ollut ihan positiivista. Jotkut eivät esimerkiksi ymmärtäneet tätä ITE-taidetta, mutta esimerkiksi 1800-luvun taiteesta tuli oikein mukavia kommentteja, kertoo kuvataiteilija AMK Pilvi Kivijärvi.

Omien kollaasien teko nostaa esiin muistoja.

- Tässä elämäntilanteessa missä olen, tämä tuli ihan paikalleen tämä homma, myhäilee kokkolalainen Erkki Vahtiala.

Museopedagogi Lauri Skantsi K.H. Renlundin museosta kertoo, että virtuaalinäyttelyn pilottihankkeella selvitetään mahdollisuutta laajentaa taide- ja näyttelytoiminnan tarjontaa senioreille. Virtuaalinäyttelyiden on tarkoitus jatkua keväällä. Powerpoint-esityksissä näyttelyt on esitelty kuvina, ja jokaisen kuvan kohdalla kuuluu myös selostus.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa