Sotaharjoitukset alkoivat kylmässä säässä

Pohjois-Kouvolan alueella käynnistyi maanantaina taisteluharjoitus, joka toi alueelle tuhansia sotilaita. Harjoitus pyritään viemään läpi niin, etteivät asukkaat siitä häiriinny.

sotaharjoitukset
Tykkimiehet työntävät tykkiä lumessa
Suomalainen 155 K 98 -kanuuna painaa noin 15 tonnia.Yle / Anna Huittinen

Karjalan Prikaatin johtama alueellinen taisteluharjoitus Kaakko 2010 käynnistyi maanantaina. Viisi vuorokautta kestävän sotaharjoituksen hyökkäys lähtee liikkeelle Pahkajärveltä tiistaiaamuna ja päättyy Kääpälä-Selänpää-alueelle. Pääosa joukoista tulee Karjalan Prikaatista, Reserviupseerikoulusta, Pioneerirykmentistä ja Maasotakoulusta.

Vaikka harjoitus tapahtuu Valkeala-Utti-Selänpää-Tuohikotti-Savitaipale -alueella, pienemmät ryhmät operoivat myös erityiskohteissa, kuten Kouvolan keskustassa. Kiivasrytmisessä sotaharjoituksessa tapahtuu ympäri vuorokauden. Everstiluutnantti Jukka Aihtian mukaan tavoitteena kuitenkin on, että sotatoimet eivät häiritse paikallista asutusta tai karjatiloja.

Kylmyys kiusaa varusmiehiä

Parinkymmenen asteen pakkanen toi oman säväyksensä Kouvolan Vekaranjärvellä alkaneisiin sotaharjoituksiin. Kylmyys ja lumessa tarpominen saivat osan varusmiehistä odottamaan entistä kiivaammin palvelusajan loppumista.

- Täällä metsässä pyöritään. Lunta ja kylmä joka kohdassa niin ei se kauhean mukavaa ole. Kyllähän joku tietysti tästäkin nauttii, miettii tykkimies Matias Sartjärvi.

- Vaikeinta on ehkä miehille just nämä olosuhteet, kylmää ja lunta. Johtajille vaikeinta on äijien kontrolloiminen, monta kaveria ja pitää jokaiselle sanoa mitä he tekevät, aprikoi upseerikokelas Olli-Petteri Etelämaa.

Armeijaura kiinnostaa

Vaikka talvisodan henkeä oli maanantaina Vekaranjärvellä vaikea saavuttaa, monia ura Puolustusvoimien leivissä yhä kiinnostaa. Puolustusvoimat kokee, että rekrytointi on ollut helppoa.

- Esimerkiksi kun meillä on avautunut aliupseerivirkoja, niissä on ollut yhteen tehtävään 30-40 hakijaa. Samoin hyvä esimerkki tästä ovat Maanpuolustuskorkeakoulussa alkavat kurssit, niihin on riittänyt edelleen halukkaita, sanoo Kymen Pioneeripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Jukka Aihtia.

Tykkimies Sartjärvellä armeijaura loppuu parin kuukauden kuluttua ja jatkosuunnitelmat painottuvat lähinnä opiskeluun. Hänelle armeija-aika on ollut vain palvelus isänmaalle.

- Kyllä tässä varmaan karaistuu jonkin verran, mutta eipä tästä mitään kauheeta hyötyä ole, hän toteaa.

Kaakon taisteluharjoitus näkyy viikon aikana Kouvolan liikenteessä, kun kolmisensataa sota-ajoneuvoa kuskaa kaikkiaan yli kolmeatuhatta sotamiestä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi