1. yle.fi
  2. Uutiset

Erityislähettiläs Richard Holbrooke on kuollut

Maailman tunnetuimpien diplomaattien joukkoon lukeutuva Richard Holbrooke on kuollut. Viimeksi Yhdysvaltain Afganistanin ja Pakistanin erityislähettiläänä työskennellyt Holbrooke menehtyi maanantaina. Hän oli 69-vuotias.

Ulkomaat
Richard Holbrooke
EPA / ZSOLT SZIGETVARY

Holbrooke joutui viikonloppuna pikaiseen leikkaukseen, koska hänen aortassaan oli repeämä.

Holbrooke toimi uransa aikana useissa kansainvälisissä välittäjätehtävissä sekä muun muassa Yhdysvaltain YK-suurlähettiläänä. Yleinen käsitys on ollut, että Holbrooke on kriiseissä Yhdysvaltain viimeinen valttikortti diplomatian tiellä.

Hänen merkittävin saavutuksensa kansainvälisessä diplomatiassa on ollut vuoden 1995 Daytonin rauhansopimus, jonka pääarkkitehtinä häntä pidetään. Sopimus lopetti sotaisuudet Bosniassa.

Juuri Daytonin sopimuksen runnomisesta ja neuvotteluista Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa Richard Holbrooke sai maineen kovapintaisena ja järkähtämättömänä neuvottelijana.

Holbrooke on todennut lakonisesti, että hänellä ei ole ollut tunnontuskia neuvotellessaan moraalittomien ihmisten kanssa.

Kovapintainen diplomatian jättiläinen

Holbrooke oli tiukan miehen maineessa myös omiensa keskuudessa. Esimerkiksi Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger on todennut, että jos Holbrooke pyytää jotain, niin on viisainta heti myöntyä. Jos ei heti myönny, niin kuitenkin lopulta joutuu myöntymään - ja tuo tie on tuskallinen, arvioi Kissinger.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on surunvalitteluissaan arvioinut Holbrookea yhdysvaltalaisen diplomatian jättiläiseksi. Obaman mukaan Holbrooke teki Yhdysvalloista vahvemman, turvallisemman ja arvostetumman.

Obaman hallinto nosti Richard Holbrooken Afganistanin ja Pakistanin erityislähettilääksi. Työ Yhdysvaltain tämän hetken vaikeimmassa ulkopoliittisessa ongelmavyyhdessä jäii pahasti kesken.

Holbrooke on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi peräti seitsemän kertaa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi