Kuppaus kiinnostaa yhä nuorempia

Perinteinen verikuppaus kiinnostaa entistä nuorempia ihmisiä. Niin kuppareitten kuin heidän asiakkaittensakin keski-ikä on jatkuvasti laskenut ja kuppausta ostetaan nykyisin lahjaksi esimerkiksi nelikymppisille miehille.

Kuva: Yle

Kontiolahtelainen Aino Konstig puhdistaa muovisia kuppaussarvia kotinsa pesuhuoneessa. Löylyhuoneessa heittää samaan aikaan vettä kiukaalle joensuulainen Juha Tikka, joka on talossa jo kolmatta kertaa. On alkamassa perinteinen verikuppaus.

- Kuppauksessa aineenvaihdunta kiihtyy ja saadaan kuonapitoista verta pois lihaksista, Konstig selittää.

Saunominen on tarpeen, jotta kupattavan iho lämpenee ja veri kiertää.

Pian Tikka makaa jo hoitopöydällä saippuoitavana. Kuppaussarvien asettaminen paikoilleen voi alkaa.

Veri virtaa

Kuppaussarvet asetetaan erityisesti kipeänä oleviin paikkoihin ja ihoon tehdään sarvien alle pienet viillot. Vanhat, suomielokuvista tutut lehmänsarvet on jo aikoja sitten korvattu uusilla muovisarvilla ja pahan veren poistamisen sijasta nykyisin puhutaan kipu- ja hermoärsytyksestä.

- Paha veri on kuonapitoista verta, joka on jäänyt lihaksiin "ansaan", kun lihas jännittyy. Kuppauksessa otetaan tätä vanhaa verta pois, jotta uutta pääsee tilalle.

Sarvet täyttyvät hiljalleen verestä. Kun Konstig tyhjentää sarven, valuu verta pian ympäri Tikan kehoa.

- Olin pyörtyä, kun ensimmäisen kerran näin ihmistä kupattavan, muistelee Konstig sarvia tyhjentäessään.

Hän kertoo myös lähes oksentaneensa tuntiessaan veren hajun ja nähdessään sen määrän.

- Ajattelin silloin, että minusta ei tule ikinä kupparia, mutta tässä minä nyt olen. Tämä on erittäin mieluista hommaa.

Vanha hoitokeino

Vanhimmat tiedot kuppauksesta ovat peräisin 5 300 vuoden takaa Mesopotamiasta. Eurooppaan menetelmä tuli vasta 800 vuotta sitten Kiinasta. Suomessa kuppaus on tunnettu 1400-luvulta alkaen ja esimerkiksi Mikael Agricola kehotti talonpoikia kuppauttamaan itsensä ennen toukotöitä.

Kuppauksen sanotaan auttavan mitä moninaisimpiin vaivoihin aina niska- ja hartiakivuista akneen ja vaihdevuosien vaivoihin. Aivan kaikille sitä ei kuitenkaan tehdä.

- Jos on esimerkiksi verenohennuslääkitys, sydänvika tai epilepsia, ei kuppausta pidä missään nimessä tehdä, sanoo Konstig.

Nuoret kiinnostuneita

Kuppaus on viime vuosina yleistynyt ja Suomen muutaman sadan koulutetun kupparin joukko on jatkuvasti nuorentunut. Katoavaksi kansanperinteeksi luullusta vaihtoehtolääkinnästä on muutoinkin tullut yhä nuorempien ihmisten juttu.

- Halutaan kokeilla samaa, mitä mummi tai äiti on joskus kokeillut tai käyttänyt, eli halutaan tulla osaksi perinneketjua.

Verikuppausta ostetaan yhä enemmän myös lahjaksi, erityisesti nelikymppisille isille. Juha Tikka on tätä kohderyhmää huomattavasti nuorempi, sillä hänet toi kupparille kova niskakipu.

- Hieronnasta ei saa ihan sitä mitä tästä saa. Paikat aukeavat, hän ylistää.

Tikalla on takanaan nyt jo kolme kuppauskertaa, eikä loppua ole ainakaan puheista päätellen näkyvissä.

- Viimeistään silloin tulee tultua tänne, kun kivut ovat niin kovat, ettei pysty muuta tekemään. Tämä toimii ainakin minulla älyttömän hyvin.