Tupakointi aiheuttaa jopa kolmanneksen nivelreumatapauksista

Tupakointi on syypää noin kolmannekseen vakavista nivelreumatapauksista, käy ilmi uudesta ruotsalaistutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan tupakointi on yhtä merkittävä riskitekijä nivelreumaan sairastumisessa kuin sydän- ja verisuonitaudeissakin, kertoo ruotsalaislehti Uppsala Nya Tidning.

terveys
Käsi pitelee tupakkaa.
YLE

Tupakoinnin on tiedetty lisäävän riskiä sairastua nivelreumaan, mutta nyt selvitettiin ensi kertaa, kuinka suuresta riskistä on kyse. Tutkimuksen mukaan kolmannes vakavista nivelreumatapauksista ja noin viidennes kaikista nivelreumaan sairastumisista johtuu tupakoinnista.

- Tutkimustuloksemme korostavat, kuinka tärkeää on, ettei koskaan aloita tupakanpolttoa, sanoo dosentti Johan Rönnelid.

- Tupakoitsijat voivat kuitenkin vaikuttaa sairastumisriskiinsä lopettamalla tupakoinnin, Rönnelid jatkaa.

Nivelreuma on krooninen nivelten sairaus, jota sairastaa melkein yksi sadasta yli 16-vuotiaasta suomalaisesta. Sairaus on naisilla 2-3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Tavallisimmin sairastuneet ovat noin 60-vuotiaita, mutta myös tätä nuoremmat voivat sairastua.

Karoliinisen instituutin ja Uppsalan yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin noin 1 200:a reumapotilasta sekä 870:tä sattumanvaraisesti valittua verrokkia. Tutkimus on julkaistu Annals of Rheumatic Diseases -lehdessä.

Lähteet: YLE Uutiset