Imelda Marcos saa merenrantakartanonsa takaisin

Filippiinien entisen yksinvaltiaan Ferdinand Marcosin leski Imelda Marcos, 81, saa takaisin luksuskartanonsa, joka oli takavarikoitu vuoden 1986 kansannousun yhteydessä. Filippiinien korkein oikeus päätti asiasta myöhään maanantai-iltana.

Ulkomaat
Imelda Marcos
Imelda Marcosin valtavat kenkäkokoelmat eivät enää aiheuta suurta paheksuntaa Filippiineillä.Rolex Dela Peña / EPA

Oikeus ei ottanut kantaa siihen, oliko Marcosin perhe alun perin saanut kartanon haltuunsa laittomin keinoin. Sen mukaan kartanon takavarikoineet viranomaiset kuitenkin menettelivät virheellisesti.

Kartano takavarikoitiin vuonna 1986, kun Marcos syöstiin vallasta.

Leyten saarella sijaitsevassa kartanossa on 17 huonetta, oma golfkenttä, paviljonki ja uima-allas. Marcosit kestitsivät siellä ystäviään ja muita vieraitaan 20 vuotta kestäneen diktatuurin aikana.

Marcos hallitsi Filippiinejä ankarin ottein. Diktatuurin aikana toisinajattelijoita vangittiin ja kansalaisvapauksia rajoitettiin.

Marcosin perheen väitetään vieneen valtion varoista miljardeja dollareita, joita he säilöivät salaisille ulkomaisille pankkitileille tai sijoittivat esimerkiksi jalokiviin ja taiteeseen.

Imelda Marcos on tunnettu suurieleisestä elämäntyylistään ja erityisesti mittavasta kenkäkokoelmasta, joka löydettiin presidentinpalatsista perheen paon jälkeen.

Ferdinand Marcos kuoli maanpaossa Havaijilla vuonna 1989.

Lähteet: AFP, AP