1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nepalin entistä prinssiä kuulusteltu ammuskelusta

Nepalin entistä kruununprinssiä on kuulusteltu ammuskelusta nepalilaisessa lomakohteessa. Playboy-prinssiksi kutsuttu Paras Shah keräsi kunikaallisena ollessaan mainetta muun muassa yökerhotappeluilla ja rattijuopumuksilla.

Ulkomaat

Syytösten mukaan Paras laukaisi aseensa riidellessään päihtyneenä varapääministerin sukulaisen kanssa viikonloppuna. Kukaan ei loukkaantunut, mutta Nepalin hallitusta on painostettu julkisuudessa määräämään prinssi pidätettäväksi.

Paras on myöntänyt ampuneensa yhden luodin ilmaan, koska hänen "kuninkaallista taustaansa solvattiin". Pääministerin sukulaisen mukaan Paras kuitenkin hermostui, kun vieraat eivät suostuneet lähtemään yölliselle retkelle katsomaan tiikereitä. Sukulaisen mukaan Paras uhkasi ampua heidät.

Paras joutui kansan epäsuosioon ylellisellä elämäntyylillään köyhyydestä kärsivässä maassa. Hän tuli tunnetuksi humalaisista riidoista yökerhoissa. Häntä syytettiin myös tunnetun nepalilaisen muusikon kuolemantuottamuksesta prinssin ajeltua palatsin ympäri humalassa.

Parasin isä Gyanendra nousi kuninkaaksi vuonna 2005, kun hänen veljensä ja kahdeksan muuta kuninkaallista surmattiin kuninkaan palatsissa. Verilöylyn tekijäksi todettiin alkoholi- ja huumehuuruissaan ampunut prinssi Dipendra, joka surmasi myös itsensä.

Kuningas Gyanendra joutui kuitenkin luopumaan vallasta vuotta myöhemmin kansan noustua häntä vastaan. Nepalin kuningashuone lakkautettiin vuonna 2008.

Lähteet: Reuters, AFP