1. yle.fi
  2. Uutiset

Von Baghin dokumentti Mikko Niskasesta alkaa TV2:lla

Elokuvaohjaaja ja näyttelijä Mikko Niskasen elämäntyöstä on valmistunut kattava dokumentti, joka sisältää nyt ensimmäistä kertaa nähtävää kuvamateriaalia. Niskanen tunnetaan suomalaisen maaseudun kuvaajana ja puolestapuhujana. Dokumenttisarja alkaa TV2:ssa ensi sunnuntaina.

kulttuuri
Ohjaaja Mikko Niskanen

Dokumentin perustana on elokuvaohjaajan haastattelu, jonka ohjaaja Peter von Bagh teki muutama kuukausi ennen Mikko Niskasen kuolemaa, 20 vuotta sitten. Mukana on paljon aikalaishaastatteluja sekä kuvaa elokuvista ja Niskasen omasta arkistosta.

Von Baghin mukaan Niskasen kotiarkisto on varmaankin ainutlaatuinen suomalaisen elokuvan puitteissa.

- En tiedä ketään muuta tekijää, jolla olisi sillä tavalla kuvaa elokuvien tekovaiheesta, von Bagh toteaa.

Konginkankaalla Keski-Suomessa syntynyt Niskanen teki liki 20 elokuvaa. Niistä tunnetuimpia ovat Pojat, Käpy selän alla, Kahdeksan surmanluotia ja Ajolähtö. Niskanen sai kuusi Jussi-palkintoa.

Vuonna 1990 kuollut ohjaaja tunnetaan etenkin maaseudun ja sen asukkaiden ymmärtäjänä - maaseudun, sitä kohdanneen murroksen, autioitumisen kuvaajana.

Vaikka dokumentin kokoaminen vei von Baghilta vuosikymmeniä, Niskasen merkitys suomalaisessa elokuvahistoriassa on säilynyt.

- Niskasen tuotanto ja hahmo ovat ajankohtaisempia kuin ikänä nähdäkseni, von Bagh sanoo.

Dokumenttiprojekti: Mikko Niskanen - ohjaaja matkalla ihmiseksi alkaa YLE TV2:lla sunnuntaina 19. joulukuuta kello 17.50.

Lähteet: YLE Uutiset / Minna Rinta-Tassi

Lue seuraavaksi