Kuuden Vareksen putki ei sekoittanut Antti Reiniä

Kulunut vuosi on ollut kotimaiselle elokuvalle menestyksekäs - katsojia on jo ennätykselliset lähes kaksi miljoonaa. Myös ensi vuodeksi on odotettavissa lentävä lähtö, sillä tammikuussa ensi-iltaan tulee uusin Vares-elokuva - Pahan suudelma.

Antti Reini ja Jasper Pääkkönen Vares-elokuvan kohtauksessa. Kuva: Solar Films / Jan Granström

Vaikka tuorein Vares-elokuva ei tämän vuoden katsojatilastoja kaunistele, niin historiaa Vareksellakin on vuonna 2010 tehty. Suomen tähän asti suurin elokuvasarja, kuusi Varesta, kuvattiin Turussa kuuden kuukauden aikana.

Elokuvista kaksi päätyy teatterien kankaille ja neljä dvd:lle. Lisäksi elokuvista leikataan moniosainen sarja televisioon.

Kuvaustahti oli hurja

Pahan suudelmassa Lailaa näyttelevä Anu Sinisalo kertoo näyttelijän työn muuttuneen hektiseksi.

- Tekeminen on aina hyvin kiivasluonteista. Tuntuu, että aikataulut vain lyhenevät, ja koko ajan pitäisi vain olla nopeampi ja nopeampi. Varsinkin Anttia (Reini) ajattelen, että miten hän jaksaa, kun eihän tästä ole kuin pari kuukautta, kun kuvaukset päättyivät, Sinisalo toteaa.

Vareksen nimiroolin esittäjä Antti Reini ei ottanut turhia paineita kiivaasta kuvaustahdista.

- Sitä yrittää kääntää asiat positiiviseksi. Sainpahan näytellä kameran edessä sydämeni kyllyydestä. Ei tyhjiä hetkiä ollut.

Lopputulokseen hän on tyytyväinen.

- Hyvältähän se näytti. meneehän tässä jokin aika ennen kuin ihan täysin objektiivisesti pystyy sitä katsomaan. Hyvää lähdettiin tekemään ja hyvä tuli, Reini sanoo.

Hahmo kehittyy

Kuuden elokuvan tekeminen lähes samaan aikaan ei sekoittanut näyttelijän päätä.

- Kyllä sitä pystyi jäsentämään. Sitä varten on tuotannossa paljon ihmisiä, joilta voi kysyä, että missä mennään, Reini naurahtaa.

- Mutta ei sitä apua tarvittu.

Näyttelijän työtä helpotti myös se, että Vares on joka osassa hieman erilainen.

- Onneksi Jussi Vareksen hahmo kehittyy ja tilaa on erilaisille piirteille. Olisihan se ollut hirveää näytellä sitä samaa joka päivä. Näiden kuuden tarinan aikana hahmo laajenee ja teemojen mukaan mennään. Jokaisessa tarinassa on oma teemansa ja ne tuovat kaverista tiettyjä piirteitä esiin.

Ohjaaja ihastui Turkuun

Suomenruotsalainen ohjaaja Anders Engström viihtyi hyvin turkulaismaisemissa. Hän ohjasi Vares-sarjasta kaksi osaa.

- Se oli hieno urakka. Yksi parhaista kokemuksistani. Tiesin, että suomalaiset elokuvatiimit ja näyttelijät ovat erittäin hienoja, mutta kyllä ne silti yllättivät. Turku on hieno kaupunki eli oli todella hieno kokemus.

Engström ei kokenut kuvaustahtia tiukkana.

- Sain oikeastaan vähän enemmän aikaa kuin mitä yleensä saan. Kuvaamme Wallander-elokuvaa, no siitä minun ei oikeastaan pitäisi puhua, mutta puhun silti, 20 päivää. Täällä sain 30 päivää eli kymmenen päivää lisää. Henkilökohtaisesti tämä oli rauhallisempaa, kuin mitä työ Ruotsissa.

Mäen kaivo ei ehdy

Vares-dekkarien takana on turkulainen kirjailija Reijo Mäki. Hänelle kirjojen päätyminen valkokankaalle ei ole tuonut lisäpaineita. Mäki kirjoittaa edelleen ensisijaisesti kirjoja – ei elokuvakäsikirjoituksia.

- Elokuvantekijät ovat sanoneet, että kirjojen juonet ja kirjoitustekniikkani – samaan aikaan toisaalla ja saman aikaan toisaalla – on jo valmiiksi elokuvallinen. Tekniikkani on ollut tiedostamatta elokuvamainen. En kyllä ajattele näitä kirjoja kuvina kirjoittaessani.

Myös uusi Vares on jo työn alla, eikä ideakaivo ole ehtymässä.

- Sehän on ainainen peikko kirjailijoille, että koska alkaa tökkimään ja kaivo ehtymään. Ainakin vielä toistaiseksi tavaraa on tullut, ja täytyy toivoa, että se jatkuu tällä tavalla.

Vares

  • Pahan suudelma tulee ensi-iltaan 6. tammikuuta.