1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiakas ja kauppias haluavat turvallisia leluja

Lelun pitää olla turvallinen ja kestävä. Lisäksi lapsen tulee viihtyä sen parissa pitkään, tiivistää lelunostaja hyvän lelun ominaisuuksia. Tänäkin vuonna muutama vaarallinen lelu läpäisi seulan.

leikkikalut
Helka-Liisa ja Loviisa Heikinheimo ostoksilla hämeenlinnalaisessa lelukauppa Lelushopissa
Helka-Liisa ja Loviisa Heikinheimo arvioivat tyttökavereille ostettavia lahjoja.YLE / Sari Törmikoski
Asiakkaita hämeenlinnalaisessa lelukauppa Lelushopissa joulun alla 2010.

Joululelujen turvallisuustestissä löytyi jälleen vakavia turvallisuuspuutteita. Turvatekniikan keskus testasi tänä vuonna 27 lelua, joista kuudessa oli niin vakavia puutteita, että ne jouduttiin keräämään pois kuluttajilta. Hämeenlinnassa ja Forssassa toimiva Lelushoppi Saari Oy luottaa lelujen turvallisuusasioissa maahantuojan tarkkuuteen, jotta vaarallisia leluja ei pääse kauppaan asti.

Joululahjaostoksille olleet hämeenlinnalaiset Loviisa ja Helka-Liisa Heikinheimo etsivät Helka-Liisan ystäville lahjoja. Sopivan lahjan löytäminen on iso urakka, koska lapset tietävät tarkalleen mitä he tahtovat joulupukilta. Lasten toiveiden toteuttamisen lisäksi moni aikuinen kuten myös Loviisa Heikinheimo haluaa lelun olevan turvallinen ja muutenkin sopiva lahjan saajalle.

- Ehdottomasti siihen tulee kiinnitettyä huomiota. Ja sitten siihen, että sillä lelulla tulisi leikittyä pitemmän aikaa, että se ei ole pelkästään se yksi kausi ja sitten, että se ei hajoa heti aattoiltana. Nämä tämmöiset asiat., sanoo Loviisa Heikinheimo.

Kauppias toivoo tukulta tarkkuutta

Turvatekniikan keskuksen mukaan vakavia turvallisuuspuutteita oli muun muassa pehmoleluhirvessä, josta irtosi tukehtumisvaaran aiheuttavia pieniä osia. Lelun valmistaja on aina vastuussa lelujen turvallisuudesta, mutta esimerkiksi Kaukoidässä leluista ja niiden turvallisuudesta annetut määräykset saattavat olla löysemmät kuin EU-maissa.

Tukkuliikkeiden ammattitaito on yrittäjälle tärkeä asia, sanoo lelukauppias Mika Saari.

- Tukkuliikkeet kun ostavat Kaukoidästä, niin he yleensä tarkastavat tämän turvallisuustilanteen. Aina välillä tietysti halutaan kaupan henkilökunnan apua, jos ollaan epävarmoja, mutta sitten on tietysti monesti valistuneitakin kuluttajia. Ja sitten sanotaan, jos on isovanhemmat asialla, niin sitten varmasti lasten vanhemmat ovat jo antaneet neuvoja mitä pitää olla ja mitä ei saa ostaa, sanoo Mika Saari.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi