1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hyvä kolesteroli saattaa suojata Alzheimerin taudilta

Alzheimerin tauti näyttäisi kehittyvän harvemmin iäkkäille, joiden veressä on runsaasti HDL-kolesterolia eli ns. hyvää kolesterolia. HDL-kolesterolin vähyys mm. altistaa aivoverenkiertohäiriöille, mikä saattaa selittää yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset.

terveys
Vanhus levittää margariinia ruisleivän päälle.
Yle

Tulokset julkaistiin Archives of Neurology -lehdessä, ja ne perustuvat 1 100 iäkkään manhattanilaismiehen ja -naisen aineistoon. Seurannan aikana heistä 101:llä todettiin todennäköinen tai mahdollinen Alzheimerin tauti.

Kun osallistujat jaoteltiin kolesterolipitoisuuksien perusteella, riski sairastua Alzheimerin tautiin havaittiin noin 60 % pienemmäksi henkilöillä, joiden HDL-kolesterolin pitoisuus oli yli 1,4 mmol/l, kuin jos pitoisuus oli pienempi.

Myös korkea kokonaiskolesteroli ja ”pahan” LDL-kolesterolin runsaus liittyivät pienempään sairastumisriskiin, mutta yhteydet katosivat tai pienenivät, kun kaikki muut verisuonitautien riskitekijät ja kolesterolilääkitys huomioitiin analyysissa.

Tulosten tulkintaa hankaloittavat kolesterolipitoisuuksissa iän ja sairauksien myötä tapahtuvat muutokset. Esimerkiksi dementiaa sairastavien kokonaiskolesterolipitoisuudet on havaittu pienemmiksi kuin terveiden samanikäisten, minkä on tulkittu kertovan yleiskunnon ja mm. ruokavalion heikentymisestä.

HDL-kolesteroli on hyödyllistä, koska se kuljettaa kolesterolirasvoja pois verestä ja siten pienentää mm. sydän- ja verisuonitautien riskiä. HDL:n pitoisuutta voi suurentaa harrastamalla liikuntaa, välttämällä vyötärölihavuutta ja laihduttamalla, jos kiloja on jo kertynyt.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi