1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Järjestö: Elatusavun raju nousu ajaa isiä b-luokan kansalaisiksi

Elatusvelvollisten liiton mukaan elatusavut ovat nousseet viime vuosina rajusti, mikä ajaa avioeroisiä b-luokan kansalaisiksi. Liitto moittii, että miehet ovat elatuskiistoissa yhä selvästi alakynnessä, koska vanhoilliset tuomioistuimet lähtevät jopa siitä että lasten henkinen koti on äidin luona.

Kotimaan uutiset
Ahti Hurmalainen, puheenjohtaja, Elatusvelvollisten liitto
Hyvä Joulumieli -keräys tukee vähävaraisia lapsiperheitä joulun alla. Tukea tarvitsisivat monet muutkin, esimerkiksi vähävaraiset avioero-isät, jotka järjestävät yksin joulun lapsilleen. Yhteiskunnan tukimuodot ja tukirakenteet saattavat olla ajalta, joka ei enää vastaa nykytodellisuutta. Vieraana Aamu-tv:ssä oli Elatusvelvollisten Liiton puheenjohtaja Ahti Hurmalainen.

Kun pariskunnalle tulee ero, peruskuvio on usein sama. Elatusvelvollisten liiton mukaan useimmiten perheen isä lähtee kodista henkilökohtaiset tavarat mukanaan huolimatta siitä kumpi asunnon omistaa ja onko avioehtoa vai ei.

Ongelmat voivat alkaa heti, koska ilman mukana seuraavia lapsia jo uuden kodin löytäminen on vaikeaa.

- Riittävän kokoisen asunnon saaminen on kyseenalaista, eli sen kokoisen asunnon jossa olisi lapsille omat tilat leikkiä ja asua, liiton puheenjohtaja Ahti Hurmalainen sanoi Ylen Aamu-tv:ssä.

Sen sijaan puoliso, jonka luo lapset jäävät, on oikeutettu yhteiskunnan tukiin, kuten lapsilisiin, yksinhuoltajakorotukseen sekä elatustukeen ja -apuun.

"Elatusavut kohtuuttomia"

Hurmalaisen mukaan elatusavut ovat nousseet niin rajusti, että ne ovat monien lompakolle jo kohtuuttomia. Hänen havaintojensa mukaan nousu on tapahtunut oikeusministeriön vuoden 2007 ohjeiden jälkeen.

- Nousu on aiheuttanut tilanteen, että ihmiset ovat ajautuneet yhteiskunnassa a- ja b-luokan kansalaisiksi, Hurmalainen moittii.

Hurmalainen sanoo tievänsä tapauksia, joissa samassa taloudellisessa tilanteessa toinen maksaa yhdestä lapsesta elatusapua 500 euroa ja toinen runsaat sata euroa.

Työnteko tehty vaikeaksi

Hurmalaisen mukaan elatusvelvollisen tilannetta on huonontanut myös se, että elatustukien perintä siirtyi Kelalle toissakeväänä. Hän syyttää, että uudella elatustukilailla tuhottiin täysin monen elastusvelvollisen työmotivaatio.

- Se muutti tilanteen täysin erilaiseksi. Se tarkoittaa sitä, että saadakseen maksuvapautuksen elatusavuista täytyy olla työtön työnhakija. Silloin ei saa olla minkäänlaista työtä, ei edes pätkätyötä tai pöytälaatikkofirmaa, ei saa hankkia edes 200 euroa kuukaudessa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi