Geenirehun käyttäjistä on vähän tietoa

Monet liha-alan yritykset eivät varmuudella tiedä, onko niiden tuotteiden kasvatuksessa käytetty geenimuunneltua rehua. Suomessa ei ole järjestelmää, johon kirjattaisiin geenirehua käyttävät tuottajat. Geenimuunnellun rehun käyttö todennäköisesti kasvaa, koska tavallisen soijan saatavuus vähenee ja hinta nousee.

Kotimaa
Porsas sikalassa.
arkistokuvaSeppo Nykänen / YLE

Jo nyt suurin osa soijan viljelyalasta maailmassa on geenimuunneltua. Soijaa tarvitaan rehujen valkuaisen lähteeksi. Viime vuonna Suomessa rehuissa käytetystä soijasta 10 prosenttia oli geenimuunneltua.

Kyselyissä suomalaiset ovat suhtautuneet penseästi geenimuunneltuihin kasveihin. Tutkimuksista on myös välittynyt ihmisten vähäinen tietämys asiasta. Geenimuunnellun rehun käytöstä lihatuotteissa on mahdotonta tietää, koska sitä ei mainita tuoteselosteissa.

- Meillä ei ole järjestelmää siihen, että olisi eriytetty tuotantotilat, jotka käyttävät tai eivät käytä sianlihan- tai broilerinkasvatuksessa eri tyyppisiä soijarouheita, sanoo Kotieläinten ravitsemustieteen professori Matti Näsi Helsingin yliopistosta.

Näin ollen myöskään liha-alan yritykset eivät varmuudella tiedä, onko lihan kasvatuksessa käytetty geenimuunneltua rehua, sanoo kilpailevan tahon eli Suomen Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi.

- Tämä lista yrityksistä, jotka eivät pysty sanomaan, onko heidän tuotteensa täysin gm-vapaita, niin se on hyvin pitkä ja siellä ovat monet suomalaiset merkittävät isot yritykset.

Sekä professori Näsi että Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Marika Säynevirta pitävät geenimuunnellun rehun käytön yleistymistä Suomessa hyvin todennäköisenä.

Lähteet: YLE Uutiset