Brax: Paljuselleistä eroon aikataulun mukaan

Vankiloiden paljusellien poistaminen etenee suunnitellulla tavalla. Paljusellipaikkoja on enää Hämeenlinnan vankilassa ja Helsingin vankilan länsisiivessä. Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan niissäkin pystytään järjestämään vankien yölliset wc-käynnit uusilla työjärjestelyillä.

Kotimaa
Kuopion vankilan sellin wc
YLE / Juha Vauhkonen

Brax kertoi eduskunnan budjettikeskustelussa tiistaina olevansa tyytyväinen tilanteeseen.

- Näin ollen kidutuksen vastaisen komitean määrittelemässä muodossa näissäkään kahdessa paikassa ei ole varsinaisia paljusellejä.

Vessattomien sellien on määrä jäädä Suomen vankiloissa historiaan vuoteen 2015 mennessä. Hämeenlinnan vankila on tarkoitus remontoida siihen mennessä. Helsingin Sörnäisten vankilan länsisiivessä puolestaan vangit eivät enää yövy vuoden 2015 jälkeen.

- Se kehyspäätös vielä puuttuu. Kaikilta muilta osin myös paljuselliasia on saatu tällä vaalikaudella todella hyvälle jamalle ja Suomesta pikkuhiljaa häpeäpilkku poistuu, sanoi Brax.

Suomi on saanut toistuvasti huomautuksia vessattomista paljuselleistä. Vankiloissa oli vielä vuoden 2009 alussa runsaat 500 vankipaikkaa, joissa oli käytössä paljut.

Hämeenlinnan vankilan tilannetta helpotettiin osin jo aiemmin tänä vuonna, kun lasten sijoittaminen yhdessä äitinsä kanssa vessattomiin paljuselleihin loppui. Paljusellien määrää ovat vähentäneet Konnunsuon vankilan lakkauttaminen sekä Keravan, Kuopion ja Mikkelin vankiloiden muutokset ja korjaustyöt.

Lähteet: YLE Uutiset