Pneumokokkirokote tekee kauppansa neuvoloissa - hyötyjä tutkitaan vielä

Kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä tullut pneumokokkirokote on otettu innostuneesti vastaan. Rokotteen tulevista hyödyistä on kuitenkin epäselvyyttä. Pikkulasten pneumokokkirokotusten vaikutuksista muun väestön sairastavuuteen on tähän mennessä saatu ristiriitaisia tuloksia, ja vaikutuksia selvitetään parhaillaan Suomessa.

Kotimaa
Terveydenhoitaja tutkii vauvaa neuvolassa.
YLE

Pikkulasten pneumokokkirokotteista tuli syyskuun alussa ilmaisia, kun rokote otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Vain harvat vanhemmat ovat kieltäytyneet lapsensa maksuttomasta pneumokokkirokotuksesta, kertoo terveydenhoitaja Aulikki Komi Paloheinän äitiys- ja lastenneuvolasta.

- Se on kyllä nähty tarpeellisena. Ehkä se juuri on nämä korvatulehdukset, jotka niin paljon pieniä kiusaavat. Se on varmaan sillä lyönyt läpi itsensä, Komi pohtii.

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa korvatulehdusten ohella muun muassa aivokalvontulehduksia ja keuhkokuumetta. Tähänastisten tietojen mukaan rokotteen teho esimerkiksi aivokalvontulehdusta vastaan on hyvä. Sen sijaan korvatulehduksia rokotteen on havaittu vähentävän vain lievästi.

USA:ssa ja Euroopassa erilaisia tuloksia

Suomessa on meneillään laajat pneumokokkirokotetutkimukset, ja uuden rokotteen tehokkuudesta saadaan täsmällistä tietoa aikaisintaan vuoden, parin päästä. Selvityksen alla ovat paitsi rokotteen hyödyt rokotetuille, myös rokotusten vaikutukset muuhun väestöön.

Yhdysvalloissa pikkulapsien pneumokokkirokotteen on todettu kehittävän voimakkaan suojan myös muulle väestölle, mutta kaiken kaikkiaan näyttö väestövaikutuksista on osin ristiriitaista.

- Näiden tietojen perusteella myöskin Euroopassa on otettu laajasti käyttöön pneumokokkirokotusohjelma pikkulapsille, mutta ihan samalla tavalla vastaavaa epäsuoraa suojavaikutusta ei ole havaittu, sanoo suomalaisen FinIP-rokotetutkimuksen projektipäällikkö Arto Palmu.

Laumasuoja avasi oven rokotusohjelmaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan, että tämä niin sanottu laumaimmuniteetti oli kuitenkin tärkeä syy siihen, että Suomelle useita miljoonia euroja vuodessa maksava pneumokokkirokote pääsi kansalliseen rokotusohjelmaan.

- Kyllä meille on hyvin tärkeää seurata myös sitä, miten rokote vaikuttaa vanhemmissa ikäryhmissä. Kun vuonna 2000 ensimmäistä kertaa arvioitiin silloista 7-valenttista pneumokokkikonjugaattirokotetta ottaen huomioon pelkästään sen suorat vaikutukset eli suojateho rokotettuihin pikkulapsiin, silloin se ei ollut riittävän kustannusvaikuttava eikä päässyt rokotusohjelmaan, sanoo THL:n rokotusohjelmayksikön erikoistutkija Hanna Nohynek.

Harvinaiset pneumokokkityypit voivat yleistyä

Uudessa rokotteessa on mukana kaikkiaan lähes sadasta pneumokokkityypistä vain kymmenen, ja nähtäväksi jää, miten paljon muut tauteja aiheuttavat tyypit lisääntyvät rokotusten alettua.

- On joitakin maita, joissa sellaiset serotyypit, joita rokotteessa ei ole, ovat nousseet esiintyvyydeltään moninkertaiseksi, mutta näin ei ole suinkaan kaikissa maissa, Nohynek sanoo.

THL:n erikoistutkijan mukaan nyt kannattaakin laittaa jäitä hattuun ja katsoa, mitä tapahtuu.

- Rokote suojaa ilman muuta rokotettuja lapsia. Katsotaan sitten, paljonko se suojaa muuta väestöä ja tuleeko korvautumisilmiötä ja kuinka suuri se on, Nohynek summaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen