RSO:n ylikapellimestariksi Hannu Lintu

Radion sinfoniaorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi on valittu Hannu Lintu. Nykyisin Tampereen kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimiva Lintu tuli valituksi Radion sinfoniaorkesterilaisten vahvan tuen turvin. Hän aloittaa kautensa syksyllä 2013. Keskiviikkona voi YLE Radio 1:ssä voi seurata suorana Linnun johtamaa RSO:n konserttia.

kulttuuri
Kapellimestari Hannu Lintu
Heikki Tuuli

RSO:lle on haettu uutta ylikapellimestaria syksyn ajan, kun nykyinen kapellimestari Sakari Oramo ilmoitti jättävänsä tehtävänsä.

Radion sinfoniaorkesteri valitsi Hannu Linnun demokraattisesti ja lähes yksimielisesti uudeksi ylikapellimestarikseen. RSO:n intendentti Tuula Sarotie kertoo, että jokaisen soittajan mielipide vaikutti valintaan.

Alkuvaiheessa mukana oli vielä esimerkiksi Esa-Pekka Salosen nimi, mutta neuvottelut Salosen kanssa eivät edenneet keskustelua pidemmälle.

Radion sinfoniaorkesterin ohjelmistossa uudella suomalaisella musiikilla on merkittävä rooli. Alttoviulun äänenjohtaja Ilari Angervon mukaan Hannu Linnulla on kotimaisen uuden musiikin tuntemus ja kyky luoda mielenkiintoisia konserttikokonaisuuksia. Angervon mukaan ulkomaisista kapellimestareista ei tämän takia ollut valintaprosessissa Hannu Linnun haastajaksi.

Intendentti Tuula Sarotien mukaan 43-vuotias Lintu on RSO:lle paras mahdollinen uusi ylikapellimestari.

- Kapellimestarit ovat alle 40-vuotiaina kuoriutumassa munankuoresta. Monet kapellimestarithan kehittyvät vielä 80-vuoden iässä. Hannulla onkin tyypillinen kehityskaari käynnissä ja nyt hän on tietysti jo hyvin pitkällä siinä, kertoo Sarotie.

RSO konsertoi keskiviikkona Linnun johdolla

Radion sinfoniaorkesteri kantaesittää keskiviikkona Hannu Linnun johdolla Jouni Kaipaisen Commedia-sinfoniaa. Suora lähetys (siirryt toiseen palveluun) Finlandia-talolta on kuultavissa YLE Radio 1:ssä ja internetissä.

Lintu kertoo, että RSO:n ohjelmistovalinnat tekivät häneen jo opiskeluaikana suuren vaikutuksen.

- RSO:n ohjelmistot on kautta vuoisen vaikuttaneet muhun hirveän paljon. Huomaan, että Tampereellakin mun ohjelmistot on noudattaneet tiettyä kaavaa. Ja onhan se selvää, että RSO on ainoa, joka uskaltaa soittaa uutta musiikkia konserteissaan. RSO:lla kaikki ei siis ole perusohjelmistoa, ja jos on, niin se on mietitty niin, että teoksissa on jotain terävyyttä, kertoo Lintu.

Ei suuria mullistuksia

Lintu on tehnyt yhteistyötä RSO:n kanssa aiemminkin ja uskoo sujahtavansa uuteen rooliinsa helposti. Suuria mullistuksia ei ole tiedossa.

- Otan lähtökohdakseni sen, että RSO on kansainväliset tasot täyttävä orkesteri ja loistava orkesteri tekniseltä tasoltaan. Lähden laajentamaan soinnillista palettia ja herkkyyttä uusiin suuntiin, mutta en halua lähteä tekemisiäni spesifioimaan vielä tarkemmin, Lintu sanoo.

Linnun mukaan keväällä 2011 Helsingin keskustaan valmistuva Musiikkitalo sekä Yleisradion monet erilaiset kanavat luovat ainutlaatuisen mahdollisuuden tuoda RSO:ta lähemmäs kaikkia suomalaisia.

- Vaikka RSO:n tulee entisestäänkin terävöittämään profiiliaan kansainvälisillä lavoilla, sen toiminnan ydin on olla osaltaan toteuttamassa Ylen tehtävää suomalaisen kulttuurin vaalijana, Lintu toteaa.

Hänen mukaansa RSO tulee tutkimaan uusia tapoja lähestyä kaikenikäistä yleisöä niin konserttitilanteessa kuin kaikilla Ylen kanavillakin. Tavoitteena on myös madaltaa kynnystä taidemusiikin lähestymiseen.

Kahdeksas ylikapellimestari

Lintu aloittaa kolmivuotiskautensa RSO:n ylikapellimestarina 1. elokuuta 2013. Sopimukseen sisältyy kahden vuoden jatko-optio.

Ennen varsinaisen ylikapellimestaripestin alkamista Lintu toimii RSO:n päävierailijana kaudella 2012 - 2013. Sakari Oramon kausi päättyy keväällä 2012.

Lintu toimii nykyisin Tampereen kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Hän on ollut myös Helsingborgin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana sekä Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Vuonna 1994 Lintu voitti Pohjoismaisen kapellimestarikilpailun.

Linnulla on myös laaja kansainvälinen kokemus. Kuluvalla kaudella hän vierailee muun muassa Toronton, Sydneyn, Houstonin, Hongkongin ja Birminghamin sinfoniaorkestereiden, Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin sekä Tokion Metropolitan-sinfoniaorkesterin johtajana.

Linnusta tulee RSO:n kahdeksas ylikapellimestari. Sakari Oramo aloitti RSO:n ylikapellimestarina elokuussa 2003. Häntä ennen tehtävässä ovat olleet Toivo Haapanen, Nils-Eric Fougstedt, Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam ja Jukka-Pekka Saraste.

Lähteet: YLE Uutiset, Radion kulttuuriuutiset