Voikukka ja nokkonen yhä useammin gourmet-lautasella

Yrttien viljelyinto kasvaa Pohjois-Savossa. Aktiivisia viljelijöitä maakunnassa on jo parisenkymmentä. Yrttien käyttö on lisääntynyt ammattikeittiöissä huomattavasti muun muassa luomu- ja terveystrendien myötä.

yrtit
Kokki huuhtelee nokkosta kumihanskat kädessään.
YLE

Markkinoille tulee jatkuvasti myös uusia hyötykasveja, esimerkiksi viljelty maitohorsma ja nokkonen ovat jo kysyttyjä. Pohjois-Savosta on kuljetettu jo suuret määrät muun muassa nokkosta ja maitohorsmaa pääkaupunkiseudun ravintoloihin ja keittiöihin.

Yrttien terveysvaikutuksia ja niiden kaupallisia sovelluksia tutkitaan myös Itä-Suomen yliopistossa. Yksi uusi yrttien käyttökohde on kosmetiikka.

Hankkeen tutkimusjohtaja Reijo Karjalaisen mukaan yrtit menestyvät hyvin Pohjois-Savossa, mutta haasteena on niiden markkinointi.

Pienet viljelyalat lisäävät vijlelijöiden kiinnostusta yrtteihin, joista saadaan parempaa katetta. Tällaisia ovat muun muassa kosmetiikka-alalla yleisesti käytetyt puna-apila ja vuorenkilpi.

Pohjois-Savossa meneillään olevassa yrttialan koulutushankkeessa aloitetaan ensi kesänä voikukan ja siankärsämön koeviljely. Hankkeen koulutustilaisuus järjestetään keskiviikkona Kiuruvedellä.

Lähteet: YLE Savo