1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Timo Kaukonen

Potilastiedot eivät kulje talosta toiseen

Suomen Lääkäriliitto on huolissaan potilasturvallisuudesta, kun eri hoitoyksiköiden tietokoneet eivät keskustele keskenään. Potilaalta saatetaan ottaa esimerkiksi useampaan kertaan laboratoriokokeita, joista olisi valmiit tulokset perusterveydenhuollon puolella.

Timo Kaukonen
Lääkäreitä.
Pekka Sipilä / YLE

Lääkäriliiton puheenjohtaja Timo Kaukonen työskentelee Oulun yliopistosairaalassa kirurgina. Hän on havainnut ongelmia hoitotilanteissa, kun potilaiden tietoja eri hoitoyksiköistä ei välttämättä saa.

- Kun esimerkiksi perusterveydenhuollon laboratoriotuloksia ei näe, niin silloin voidaan ottaa useampaan kertaan kokeita, joista olisi ollut tulokset jo käytettävissä, Timo Kaukonen kertoo.

Kaukosen mukaan vaikeimpia ovat kiireelliset onnettomuus- ja sairauskohtaustilanteet.

- Koska järjestelmät eivät keskustele keskenään, niin lääkäri ei tiedä aiempia sairauksiaan, jos potilas ei pysty niitä itse kertomaan.

Timo Kaukosen mukaan kysymys on lainsäädännöstä. Esimerkiksi Oulun terveyskeskuksen ja Oulun yliopistollisen sairaalan potilastietojärjestelmät ovat eri rekisterin ylläpitäjän pitämiä, jolloin niiden keskustelu keskenään on ongelmallista.

Lääkäriliitto pyrkii ratkomaan ongelman

Timo Kaukosen mukaan Lääkäriliiton iHelt-valiokunta on selvittänyt sairaskertomusten tilannetta.

- Torstaina julkistetaan tutkimus, johon on haastateltu noin 4 000 lääkäriä. Tutkimuksella on pyritty arvioimaan kaikki Suomessa käytössä olevat terveydehuoltojärjestelmät niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossakin, jotta kehitystarpeet saataisiin selville.

Timo Kaukonen korostaa, että Lääkäriliitolla ei osoitella sormella, että jonkun järjestelmä oli parempi tai huonompi kuin jonkun toisen.

- Pyrimme hakemaan hyvin objektiivisesti esille asiat, jotka käyttäjät kokevat ongelmina. Silloin kaikki toimivat voisivat päästä tekemään kehitystyötä.

Hallitus paneutuu pulmaan

Potilasturvallisuuden vaarantavaa tietoliikennettä puidaan hallituksen piirissä vielä ennen joulua. Sosiaali -ja terveysministeri Juha Rehulan mukaan tietoliikenneongelmista käydään keskustelua lähipäivinä. Lääkärit ovat huolissaan, koska potilaita koskeva tieto ei kulje sujuvasti kunnasta toiseen, eikä edes kuntien sisällä.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi