Yleisövihjeet putkirikoista iso apu vesiyhtiöille

Kymen veden alueella vanhimmat vesijohtoputket ovat 1950-luvulta. Valurautaputki ei välttämättä ole muoviputkea huonompi vaihtoehto.

plumbing
Rikkoutunutta vesijohtoputkea korjattiin tiistaina Kotkan Hovinsaarella.Yle / Petri Niemi

Kymen veden vesihuoltopäällikkö Matti Haikosen mukaan putkirikkoja ei pysty ennakoimaan, vaan ne ovat aina yllättäviä tilanteita. Haikosen mukaan vesiyhtiöille on iso apu siitä, että ihmiset soittavat ja ilmoittavat kun kadulla pulppuaa vettä tai käyttövesi on oudon väristä.

Kymen Vedellä on joitakin virtausmittareita vesijohtoverkostossa. Haikosen mukaan mittauspisteitä ollaan rakentamassa lisää.

- Ihan sellaista seurantajärjestelmää, jossa meillä on eri pisteissä verkossa mittareita ja näemme valvontajärjestelmästä, jos virtauksen kasvavat poikkeavasti, Haikonen kuvailee.

Tiistainen Kotkan Hovinsaarella tapahtunut iso putkirikko näkyi Haikosen mukaan ensin Jylpyn vesitornin pinnan laskuna.

Putkia pitäisi uusia enemmän

Kymen Veden vesijohtoverkossa on monenikäistä ja -kuntoista osaa. Haikosen mukaan vanhimmat putket ovat valurautaa tai terästä. Metalliputkissa ei Haikosen mukaan sinänsä ole mitään vikaa.

- Valurauta on hyvä vesijohtoputkimateriaali ja pitkäikäinen. Kyllä muoviputkissakin tulee vaurioita, Haikonen sanoo.

Valurauta on hyvä vesijohtoputkimateriaali ja pitkäikäinen.

Vesihuoltopäällikkö Matti Haikonen

Haikosen mukaan saneeraustarvetta vesijohtoverkostossa Kymen Veden alueella on runsaasti. Haikonen toivoo, että verkon uusimista pystyttäisiin tekemään enemmänkin.

Hovinsaaren tiistainen putkirikko on korjattu, mutta korjattu verkon osa ei ole vielä käytössä. Korjauskohta huuhdellaan torstain vastaisena yönä, jolloin myös vedenjakelussa on katko Merenkulkijankadulla Hovinsaarella.