Kuubalainen ihmisoikeustaistelija ei päässyt EU-parlamentin palkintotilaisuuteen

Mielipiteenvapauden puolesta kampanjoineen Guillermo Fariñasin paikka jäi tyhjäksi Saharov-palkinnon jakotilaisuudessa Strasbourissa keskiviikkona. Fariñas ei saanut lupaa poistua Kuubasta.

Ulkomaat

Viestissään palkintoseremoniaan Fariñas kiitti Euroopan parlamenttia siitä, ettei se ole hylännyt Kuuban kansaa yli 50 vuotta kestäneessä taistelussa kohti demokratiaa. Fariñas pitää poistumiskieltoaan Kuubasta osoituksena siitä, että mikään ei ole muuttunut maan itsevaltaisessa järjestelmässä.

48-vuotias psykologian tohtori ja toimittaja Guillermo Fariñas tunnetaan riippumattoman uutistoimiston Cubanacán perustajana. Hän on viettänyt vankilassa vuosia ja ollut yli 20 kertaa syömälakossa kiinnittääkseen huomiota Kuuban yksilönvapauksien kehnoon tilaan.

Viime kesänä Fariñas oli menettää henkensä syömälakon takia toisen mielipidevangin kuoltua nälkälakkoon. Fariñas onnistui tuolloin taivuttamaan Kuuban viranomaiset vapauttamaan 52 poliittista vankia.

Neuvostoliittolaisen toisinajattelijan, ydinfyysikko Andrei Saharovin mukaan nimetty Euroopan parlamentin ihmisoikeuspalkinto on myönnetty vuodesta 1988 lähtien. Sen rahallinen arvo on 50 000 euroa.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters