Naisia niukasti yliopistojohdossa

Suomalaisten yliopistojen tai korkeakoulujen johtopaikoilla naiset ovat yhä harvinaisia. Tiedekunnista vain hieman alle joka neljättä johtaa nainen. Tasa-arvovaltuutettu aikoo tutkia ensi vuonna sukupuolisen tasa-arvon toteutumista eri yliopistoissa.

Kotimaa
Miesvaltaista yleisöä Helsingin yliopiston luentosalissa
Tampereen yliopistolta vaaditaan selvitystä johtajavalinnasta, jossa yhdeksän yksikön johtajan joukkoon ei valittu yhtään naista. Myös muissa yliopistoissa naiset ovat yhä johtopaikoilla harvinaisia.

Yle uutiset soitti kymmeneen suomalaiseen yliopistoon tai korkeakouluun ja kysyi tiedekuntien johtajien eli käytännössä dekaanien sukupuolijakaumaa. Lopputulos oli selvä: Suomalaisten opinahjojen 63 dekaanista naisia oli vain 14. Suomalaisista tiedekunnista siis selvästi alle joka neljättä johtaa nainen.

Johanna Kantola on tutkinut tasa-arvokysymyksiä Helsingin yliopistossa. Hän sanoo, että tulos ei yllätä.

- Usein ulkopuoliset ehkä ajattelevat yliopistoja sivistyksen kehtoina ja että yliopistoissa tasa-arvotilanne olisi erityisen hyvä, mutta näin ei suinkaan ole. Meillä on paljon tutkimustietoa usealta vuosikymmeneltä ja tulokset kertovat siitä, että naisten ura yliopistoissa takkua useista syistä, lataa Kantola

Tampereen yliopiston tasa-arvotilanne puntariin

Tuorein esimerkki virkanimityksistä tulee Tampereen yliopistosta. Siellä tieteenalayksiköille valittiin yhdeksän johtajaa. Heistä yksikään ei olut nainen. Hakijoiden joukossa naisia oli noin joka kolmas. Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen aikoo vaatia Tampereen yliopistolta selvityksiä valinnoista.

- Heillä on ollut tilanne, jossa on tehty useita valintoja samanaikaisesti hyvin vaativiin tehtäviin. Haluamme tietää, millä tavalla he ovat ottaneet oman tasa-arvosuunnitelmansa huomioon näitä rekrytointeja tehdessään. Kuulemme mielellämme heidän selvityksensä siitä, miten valinnat kohdistuivat yksinomaan miehiin, toteaa tasa-arvovaltuutettu Mäkinen.

Naisten koulutus ei näy

Jo 80-luvulla naisopiskelijoiden määrä ylitti yliopistomaailmassa miesopiskelijoiden määrän. Naiset myös väittelevät tohtoreiksi yhä useammin. Siitä huolimatta naisia näkyy edelleen selvästi miehiä niukemmin yliopiston viroissa ja ennen kaikkea johtotehtävissä. Kantolan mukaan yliopisto on pullollaan naisiin kohdistuvaa syrjintää.

- Yliopistossa löytyy hyvin paljon erilaisia syrjiviä rakenteita. Voidaan puhua avoimesta syrjinnästä eli esimerkiksi virantäytössä kriteerit siitä, kuka on paras hakija, saattavat liukua sukupuolen mukaan, sanoo Kantola

Kantolan mukaan naisia syrjitään myös vaikkapa raskauteen tai äitiyteen liittyvien kysymyksien kautta.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen sanoo, että yliopistot otetaan pikapuolin erityistarkkailuun.

- Pyrimme vierailemaan ensi vuonna mahdollisimman monessa yliopistossa ja selvittämään, minkälaisia tasa-arvotavoitteita on yliopistokohtaisesti asetettu ja kuinka hyvin niiden tavoitteiden saavuttamista seurataan, toteaa Mäkinen.

Lähteet: Yle Uutiset/ Ville Kolari