Puola haluaa liittyä euroalueeseen

Euroalueen kriisistä huolimatta rahaliittoon riittää yhä uusia halukkaita. Puolan presidentti Bronislaw Komorowski sanoi keskiviikkona, että Puolan pitäisi pyrkiä kohti rahaliiton jäsenyyttä, muttei kuitenkaan pitää asiassa kiirettä. Euroalueeseen viimeisimpänä liittyneen Slovakian parlamentissa sen sijaan on kuultu eurosta luopumista puoltava puheenvuoro.

talous

Komorowski kertoi suhtautuvansa optimistisesti euroalueen tulevaisuuteen. Hän esitteli näkemyksiään keskiviikkona parlamentille, joka väitteli suunnitelmasta muuttaa maan perustuslakia euron käyttöönoton sallivaksi.

Puola on haudannut haaveet liittyä euroalueeseen vuonna 2012 maailmanlaajuisen finanssikriisin takia. Puola ei ole asettanut uutta tavoiteaikataulua euroalueeseen liittymiselle.

Slovakian parlamentissa edustaja Richard Sulik sanoi, että Slovakian pitäisi valmistautua eurosta luopumiseen, jos euroalueen velkakriisi laajenee. Slovakian valtiovarainministeriö tyrmäsi kommentin heti kättelyssä.

Slovakia otti yhteisvaluutan käyttöön viime vuoden alussa. Se on kuitenkin pettynyt euroon, sillä ensi töikseen maan piti tukea vaikeuksiin ajatunutta Kreikkaa. Slovakia kieltäytyi osallistumasta Kreikan pelastamiseen.

Lähteet: Reuters, AP