1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Orkesteri valitsi johtajansa

Hannu Linnusta tulee Radion sinfoniaorkesterin kahdeksas kapellimestari. Lintu odottaa jo pääsyä Musiikkitalon saliin kuuntelemaan orkesterin uutta sointia.

kulttuuri
Hannu Lintu
Ylen oma orkesteri RSO saa uuden ylikapellimestari. Lintu on RSO:n kahdeksas ylikapellimestari edeltäjinään useita kovia nimiä Segerstamista Sarasteeseen. Lintu luotsaa RSO:n uuteen aikaan, sillä kotvan kuluttua orkesteri muuttaa uuteen musiikkitaloon.

- RSO on vaativa orkesteri, sillä se tietää, mitä hyvältä kapellimestarilta voi odottaa, Lintu kuvailee tulevaa työpaikkaansa Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Hannu Lintu jättää paikkansa Tampereen kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja siirtyy RSO:n johtoon syksyllä 2013.

- Myös Yleisradio on erilainen raami orkesterille kuin kaupunki. Ylessä läsnä ovat radio ja televisio. RSO:n tehtävä on myös soittaa paljon uutta musiikkia ja vaalia musiikkikulttuuria. Kaupunginorkesteri tarjoaa enemmän musiikkia kaikille.

Lintu pitää työpaikan siirtymistä kotikaupunkiinsa Helsinkiin mukavana muutoksena.

- Jossain vaiheessa elämä pitää organisoida siten, ettei tarvitse koko ajan olla pakkaamassa laukkuja.

Radion sinfoniaorkesteri päätti haluavansa Linnun johtamaan sitä.

- Meidän alallahan ei lähetellä hakemuksia vaan orkesterit valitsevat itse johtajansa. Usein valitaan 2-3 kandidaattia, joiden kanssa aloitetaan epäviralliset keskustelut. Niissä tiedustellaan kapellimestarin kiinnostusta tehtävään. Valinnat ovat monimutkaisia prosesseja. Jos orkesterissa on sata ihmistä, vetoa on moneen suuntaan.

Musiikkitalon pitkä odotus

Hannu Lintu sanoo, että vasta nyt on alettu ymmärtää, miten suuria muutoksia Musiikkitalon valmistuminen ja RSO:n muuttaminen sinne tulevat olemaan.

- Aiemmin on ollut vain odotusta ilmassa ja talon valmistumista on voinut katsella raitiovaunun ikkunasta. Nyt muutto alkaa konkretisoitua.

Lintu odottaa ennen kaikkea sitä, että pääsee kokeilemaan orkesterin sointia salissa.

- Orkesteri ei voi soittaa siellä samalla tavalla kuin Finlandia-talossa. Ääntä ei tarvitse prässätä. Odotan, että pääsen kuulemaan salin ja että myös muusikoiden korvat avautuvat kuulemaan musiikkinsa eri tavoin. Etukäteen jo tiedetään, että salista tulee hyvä.

Lintu uskoo, että pelkästään Musiikkitalon uutuudenviehätys vetää salit täyteen ensimmäiset pari vuotta.

- Varmasti ihmiset, jotka eivät muuten käy konserteissa, tulevat paikalle vain nähdäkseen rakennuksen.

Kapellimestari ei ole kuitenkaan huolissaan RSO:n yleisömääristä.

- Jo nykyisellään yleisömäärä kasvaa. Silti ensimmäisten vuosien jälkeen jää nähtäviksi, miten suosio pystytään säilyttämään.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi