Uudet 4G-yhteydet aloittavat Kaakkois-Suomessa

4G-verkko mahdollistaa moninkertaisesti nopeamman langattoman internetyhteyden nykyiseen 3G-verkkoon verrattuna.

4G-tekniikka
Samsungin 4G-modeemi kiinnitettynä kannettavaan tietokoneeseen.
Samsung sai ensimmäisenä markkinoille LTE-verkossa toimivan modeemin.Samsung Electronics

Finnetiin kuuluvien puhelinyhtiöiden, muun muassa Kymen Puhelimen omistama Datame Oy on aloittanut 4G-yhteyksien tarjoamisen. Esimerkiksi nykyiset mokkulat käyttävät 3G-verkkoa. Kymen Puhelin tarjoaa tällä hetkellä asiakkaille nopeampia nettitikkuja.

Datame on asentanut Kaakkois-Suomeen jo 60 tukiasemaa. 4G-yhteys on tarjolla Kotkassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Kattavimmat alueet yhtiöllä onkin Kaakkois-Suomessa ja Pohjanmaalla. Haja-asutusalueelle 4G-verkko yltää toistaiseksi huonosti, koska tukiasemien yhteys ulottuu normaalia lyhyemmälle. Datamen tavoitteena on kuitenkin tulevaisuudessa kattaa 4G-verkolla 70 prosenttia koko maasta.

Seuraavaksi yhtiö aikoo laajentaa pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Turkuun, mutta myös esimerkiksi Haminaan ja Imatralle.

Datame ja Sonera kävivät kovaa kilpailua siitä, kumpi ehtii aloittaa 4G-verkon kaupallisen tarjoamisen ensin. Kymen Puhelimen toimitusjohtaja ja Datamen hallituksen puheenjohtaja Reima Blomqvistin mukaan Datame ehti ensimmäisenä, koska Soneran tarjoamat laitteet ovat vielä testiversioita. Datamen ensimmäisiä 4G-yhteyksiä oli tarjolla marras-joulukuun vaihteessa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso