1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Bussipysäkki vapaaksi mainoksista pitsan hinnalla

Joukko helsinkiläisiä tempaisee mainoksettomuuden puolesta. Facebookissa koottu ryhmä vuokraa JCDecauxilta Helsingin pysäkkimainostauluista mediatilaa viikoksi 21 julisteelle.

Kotimaan uutiset
Idealuonnos mainoksettomasta pysäkistä.Elissa Eriksson

Helsinkiläinen taideopiskelija Elissa Eriksson ärsyyntyi siitä, että mikään kaupunkitila ei ole vapaa mainosten luomista ärsykkeistä. Nyt hän on saanut idealleen mainoksettomista pysäkeistä jo 3 773 kannattajaa.

– Päätin ottaa riskin ja allekirjoittaa sopimuksen JCDecaux:n kanssa. Haluan kyseenalaistaa sen, mitä kaikkea näemme kaupunkitilassa. Kaiken ei pitäisi olla kaupan.

21 pysäkin mainostilan vuokraaminen maksaa ryhmälle 5 896,62 euroa. Eriksson on laskenut, että tempauksesta tulee kuluja yksittäiselle osallistujalle suurin piirtein yhden pitsan verran, jos ryhmässä on tuhatkin ihmistä

Mainosten tilalle pysäkeille tulee juliste, jossa lukee "Haluan nähdä muutakin". Lisäksi julisteessa kerrotaan kuinka moni ihminen tilan on halunnut vapauttaa mainoksista ja mitä tilalla voisi olla.

– Itse näkisin pysäkeillä mielelläni vaikka taidetta tai vaikkapa kaupunginosayhteisön tiedotteita. Facebook-sivuilla on ehdotettu myös, että pysäkeillä voisi olla päiväkotilasten tai taidekorkeakoulujen oppilastöitä.

Mainoksista rauhoitettua aluetta ei Erikssonin mukaan juuri näe muuten kuin kääntämällä katseensa kaupungista poispäin.

– Jos lähtee meren rantaan ja katselee tiiviisti merelle, niin silloin ei joudu kauheasti mainoksia näkemään. Muuten on kyllä todella vaikea välttää kaupallisia tiedotteita.

Julisteet ovat pysäkeillä Helsingin keskustan alueella tammikuun viimeisellä viikolla.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi