1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. silmät

Kylmä voi saada kyynelehtimään

Ihmisen silmät voivat erehtyä luulemaan pakkasta kivuksi ja suojaavat silmät tätä vastaan kyynelin. Reaktio selittää, miksi monella silmät alkavat heti vuotaa, jos sisätiloista siirtyy kipakkaan pakkaseen.

Kuva: Arja Lento / Yle

Moni hämmästelee sitä, että paukkupakkasessa kun menee pihalle, silmät alkavat heti vuotaa. Mistä tämä johtuu, silmätautien erikoislääkäri Jarkko Palmgren?

- Kysymys on tähän vuodenaikaan tyypillinen. Selitys on, että silmän sarveiskalvon tuntohermo kokee kylmän ilman kipuaistimuksena ja refleksin laukaisevana tekijänä. Silmän pinnassa olevan lipidi- ja vesikerros menevät rikki, jolloin silmän pintahermo antaa impulssin aivoihin. Tämä puolestaan käynnistää vastareaktion eli kyynelerityksen.

Yleensä silmät vuotavat muutaman minuutin ja sitten vuotaminen loppuu. Huomaako silmä siis jossakin vaiheessa, että eihän kyseessä olekaan kipu?

- Kyynelrauhaseen varastoitunut neste hulahtaa reaktiossa ensimmäisenä. Sen jälkeen silmä pikkuhiljaa tottuu olosuhteisiin. Silmän reaktio on muutenkin yksilöllinen. Esimerkiksi kylmän kokeminen vaikuttaa ja samoin se, kuinka auki silmiään pitää.

Vuotavatko silmät sitä enemmän, mitä kylmempi sää on?

- Kyllä. Mitä voimakkaampi ärsyke on, sitä voimakkaampi on myös reaktio. Oiretta voi lievittää estämällä silmän pintaan tulevan viiman. Jotkut saavat apua myös kostuttavista silmävalmisteista. Kaikkein tehokkain keino on pitää laskettelulasit aina pakkasella päässä, mutta harva niissä viitsii kadulla kulkea.