Joulu on hyvää aikaa harjoitella asiakkaan kohtaamista

Mikkelissä Etelä-Savon ammattiopiston leipuriopiskelijat ovat tänään koristelleet pipareita keskussairaalan lastenosastolla, loppuviikolla nimikkopiparinsa saavat vanhukset. Joulumielen lisäksi kohenevat asiakaspalvelutaidot, joita tuleva leipuri tarvitsee aina vain enemmän.

piparkakut
Lisa Saarinen ja Svetlana Lampinen.
Lisa Saarinen ja Svetlana Lampinen maistelivat pipareita lastenosastolla.YLE / Susanna Pekkarinen
Opiskelijat muistavat vanhuksia ja sairaalan lastenosaston potilaita nimikoiduilla pipareilla
Mikkelissä Etelä-Savon ammattiopiston leipuriopiskelijat ovat koristelleet pipareita keskussairaalan lastenosastolla, nimikkopiparinsa saavat myös vanhukset. Joulumielen lisäksi kohenevat asiakaspalvelutaidot, joita tuleva leipuri tarvitsee aina vain enemmän.

Piparitaikina tulee leipuriopiskelijalle tutuksi viimeistään toisena opiskeluvuonna. Joulun alla pipareita leivotaan ammattiopiston leipomossa urakalla esimerkiksi myyntiin, mutta nämä piparit muuttuvat pieniksi ilonpilkahduksiksi. Opiskelijat muistavat vanhuksia ja sairaalan lastenosaston potilaita nimikoiduilla pipareilla.

- Tykkään lapsista ja on kiva ilahduttaa heitä, kun he joutuvat viettämään aikaa sairaalassa näin joulun alla. Siitä se ajatus lähti, kertoo leipuri-kondiittoriopiskelija Laura Tuukkanen Mikkelistä.

Vaikka ammattiin opiskelijoilla on työssäoppimisjaksoja, ei erilaisten asiakkaiden kohtaamista koskaan voi harjoitella liikaa. Kun vielä piparin koristelua seuraa tarkkasilmäinen asiakas, olisi keskittymisen oltava kohdallaan.

- Kun ei tunne sitä asiakasta, jonka luokse menee, pitää vähän miettiä, mutta kyllä se siitä, kun juttelee ja lapsi saa valita samalla, millaisen piparin haluaa, jatkaa leipuri-kondiittoriopiskelija Laura Tuukkanen.

- Itseluottamus kasvaa ja uskaltaa enemmän, uskaltaa paremmin ottaa sen asiakkaan vastaan. Jännitti kyllä ensimmäisen piparin koristelu, kädet tärisevät vieläkin, muistelee leipuri-kondiittoriopiskelija Aino Pulliainen.

Parasta palvelua tietysti on, kun asiakkaan sanattomatkin toiveet täytetään. 2,5-vuotias Lisa osallistui koristeluun ja nautti varsinkin kuorrutteen mausta.

- Hyvä idea ja lapselle samalla leikkiä ja tämä on lapsellekin mielenkiintoinen tehdä, miettii Lisan kanssa lastenosastolla ollut Svetlana Lampinen.

Ensi vuonna ammattiin opiskelijoiden joulutempausta on tarkoitus laajentaa. Opiskelijat voisivat tarjota esimerkiksi kauneudenhoitoa tai kampausten tekoa vanhuksille.

- Ensi vuonna lähdetään suunnittelemaan jo hyvissä ajoin, että ollaan useamman osaston kanssa tekemisissä, sillä oppilaitoksessa meillä on monta eri puolta ja kaikki ollaan opiskelijoita ja osa tätä Etelä-Savon yhteisöä, toteaa opettaja Timo Eerikäinen Etelä-Savon ammattiopistosta.

Lähteet: YLE Etelä-Savo