1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö huusi Gallen-Kallelan teoksen

Mänttäläisten Serlachiuksen taidemuseoiden taustasäätiö on ostanut Akseli Gallen-Kallelan Talonpoikaiselämää-maalauksen. Säätiö huusi merkkiteoksen 400 000 eurolla Bukowskin syyshuutokaupassa.

Kuva: Bukowski

Vuonna 1887 maalattu Talonpoikaiselämää ei ole ollut suomalaisomistuksessa sitten vuoden 1907, jolloin taulu myytiin Pietariin. Pietarista teos ostettiin Tukholmaan vuonna 1918, ja se joutui vuosikymmeniksi unholaan.

Akseli Gallen-Kallelan pojantytär Aivi Gallen-Kallela alkoi jäljittää teosta 60 vuotta myöhemmin ja löysikin sen vuonna 1998. Teoksen omisti iäkäs pariskunta. Miehen isä oli tuonut taulun Pietarista vallankumouksen melskeistä.

Aivi Gallen-Kallelan mukaan Talonpoikaiselämää on Akseli Gallen-Kallelan 1800-luvun tuotannon merkittävimpiä kansanelämänkuvauksia. Bukowskin huutokauppakamarin mukaan maalaus on yksi tärkeimmistä huutokauppamarkkinoilla nähdyistä teoksista. Teos myytiin lähtöhinnallaan.

Mahdollisimman pian näytille

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen kertoo, että teoksen tuleminen myyntiin oli sellainen tilaisuus, ettei sitä voinut jättää käyttämättä. Sivonen pitää äärimmäisen tärkeänä, että taulu jäi Suomeen julkiseen kokoelmaan, minkä museon hyvänsä.

Gösta Serlachiuksen taidemuseo on Sivosen mukaan sikäli oikea paikka, että heillä on ennestään satakunta Gallen-Kallelan öljyvärityötä sekä grafiikkaa. Eriytisesti heillä on Gallen-Kallelan varhaistuotantoa ajalta, johon myös Talonpoikaiselämää kuuluu.

Serlachiuksen taidesäätiö on ollut 2000-luvun suurimpia taidehankkijoita, mutta pari viime vuotta hankinnat ovat olleet jäissä, Sivonen kertoo. Säätiö on laatinut viime ajat kokoelmapoliittista ohjelmaa ja vetänyt henkeä. Talonpoikaiselämää-malaauksen tulo myyntiin oli Sivosen mukaan kuitenkin niin merkittävä asia, että teos täytyi ostaa.

Tarkkoja suunnitelmia teoksen tuomisesta näytille ei vielä ole, mutta Sivosen mukaan tämä tapahtuu mahdollisimman pian, viimeistään, kun museon iso rakennushanke Joenniemen kartanossa valmistuu.

Mäntän kahdesta Serlachius-museosta Talonpoikaiselämää sijoitetaan Göstaan, joka esittelee vanhaa suomalaista taidetta. Toinen museoista on Gustaf, jossa on elämyksellisiä näyttelyitä ja Mäntän historiaa.

Bukowski: Syyshuutokauppa muutenkin menestys

Muihin Bukowskin syyshuutokaupan suomalaishelmiiin kuului Helene Schjerfbeckin Joutsenkaulainen tyttö, joka myytiin 265 000 euron hintaan suomalaiselle yksityishenkilölle.

Kaksi seuraavaksi kalleimmalla huudettua taulua olivat venäläisiä. Konstantin Trutovskyn Helluntai myytiin 220 000 eurolla, kun sen lähtöhinta oli 65 000 euroa. Kuzma Petrov-Vodkinin Äiti ja Lapsi myytiin lähtöhinnallaan eli 200 000 eurolla.

Huutokauppakamarin toimitusjohtaja Christian Boman on muutoinkin tyytyväinen syyshuutokauppaan. Huutokaupan liikevaihto kahdelta päivältä ylsi 3,2 miljoonaan euroon.

Hänen mukaansa kokoelma oli laadukkain vuosiin ja etenkin suomalainen huipputaide meni hyvin kaupaksi. Bomanin mukaan syytä on vaikea sanoa, mutta ehkäpä ilmassa on huonomman ajan jälkeen pientä positiivisuutta.