Yle palkittiin kulttuuriympäristöä käsittelevistä ohjelmista

Yle Kulttuurin tekijöille myönnettiin torstaina Vuoden 2010 maineteko -kunniakirja suomalaisen kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä työstä. Jokaisen Oma Ympäristö -kampanja kiitti kunniakirjalla erityisesti Yle Teeman Suojele minua! -ohjelmaa, joka on kerännyt kansalaisilta ehdotuksia uusiksi rakennusperinnön suojelukohteiksi.

kulttuuri

Suojele minua! -ohjelma alkaa Yle Teemalla tammikuussa. Toimitussihteeri ja ohjaaja Niina Mäkeläisen mukaan ohjelmassa halutaan nostaa esiin paikkoja, jotka ovat jääneet katveeseen virallisten tahojen suojelulta.

- Ihmisiltä kysyttiin heille tärkeistä paikoista, jotka ovat uhanalaisia tai tarvitsisivat uudenlaista käyttöä. Saimme 350 ehdotusta. Luin ne kaikki läpi ja olin todella liikuttunut, koska paikkoihin liittyi niin hienoja tarinoita, kertoo Mäkeläinen.

Suojeltavaksi ehdotettiin muun muassa baareja, kyläkauppoja, tehdasrakennuksia, kioskeja, huoltoasemia ja urheilupaikkoja.

Ohjelman tavoitteena on herättää keskustelua rakennusperinnön merkityksestä. Siinä on Mäkeläisen mukaan jo onnistuttu, sillä eri puolilla Suomea toteutetut kuvaukset keräsivät paikalle runsaasti omasta lähiympäristöstään kiinnostuneita kansalaisia.

Vuoden 2011 tammi-helmikuussa Suojele minua! kerää lisää ehdotuksia suojeltaviksi kohteiksi.

Kunnia kuuluu myös Ylen aluetoimituksille

Vuoden 2010 maineteko -kunniakirjan myönsi Suomen Kotiseutuliiton koordinoima Jokaisen Oma Ympäristö – Kulttuuriympäristökampanja 2010. Kampanjassa on mukana yli 310 kansalaisjärjestöä ja muuta toimijaa.

Kunniakirjalla haluttiin kiittää myös Yleisradion aluetoimituksia, jotka ovat kertoneet radiossa ja verkkosivuillaan kulttuuriympäristökampanjan paikallisista teemoista ja tapahtumista.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maria Ala-Kuha