Helsingin Automuseo auki viimeistä kertaa

Helsingin ainoan automuseon kokoelmaan voi tutustua enää tulevan viikonlopun ajan. Museon ajoneuvoille etsitään nyt halvempia varastotiloja kauempaa keskustasta.

kulttuuri
Austin Healey vuosimallia -59
Austin Healey vuosimallia -59YLE

Helsingin Automuseon ajoneuvot eivät todellakaan pelkästään pölyty nurkissa, vaan niillä ajellaan erilaisia tilausajoja aina tarpeen tullen. Automuseon hallituksen puheenjohtajan Mikko Astalan mieliin on painunut eritoten yksi vuoden -59 Austin Healeyllä ajettu keikka.

– Tämä auto oli mukana silloin, kun Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti maailmanmestaruuden 1995, auto oli kuljettamassa pelaajia jäähallilta kauppatorille. Se oli ilmeisesti ainoa, joka ei vaurioitunut siinä väentungoksessa. Auton kyydissä oli Mika Nieminen ja minä ajoin, sanoo Astala.

Autoihin on voinut käydä tutustumassa Munkkisaaressa sijaitsevassa Helsingin Automuseossa. Mahdollisuus tähän on enää yhden viikonlopun ajan, sillä viitisentoista vuotta talkoovoimin pyörinyt näyttelytila lyö viikonlopun jälkeen ovet kiinni rahanpuutteen vuoksi.

– Tämä on säätiön hallitukselle ollut hieman raskas päätös, mutta säätiön hallituksen tehtävä on valvoa taloudellista tilannetta myöskin, nyt on piste tullut tämän näyttelytilan menojen kasvamisen osalta, toteaa Mikko Astala.

Museotoimintaa pyörittäneen Aimo Astalan säätiön tulot ovat muodostuneet lähinnä tilausajoista kuten hääkeikoista sekä museokävijöistä. Hieman piilossa Munkkisaaressa sijaitsevassa museossa on ollut kävijöitä noin tuhat vuosittain. Kaupungilta ei ole tukea tullut ja valtioltakin harvakseltaan.

Autot siirtyvät varastojen kätköihin

– Tämä yksilö on ollut Porvoon ensimmäinen auto aikanaan. Näitä malleja on maailmassa jäljellä tietojen mukaan kolme kappaletta.

Näin kuvailee Mikko Astala vuoden 1910 Stoewer Torpedoa. Sille, kuten suurimmalle osalle muustakin noin 40 ajoneuvon kokoelmalle etsitään nyt uutta kotia halvemmasta varastotilasta. Joistakin ajoneuvoista, kuten -60 luvun Opel Kadettista hankkiudutaan todennäköisesti eroon, mutta suurin osa on tarkoitus säilyttää jälkipolville säätiön omaisuutena.

Uusi näyttelykin saattaa joskus avautua, jos sovelias ja tarpeeksi huokea näyttelytila sattuu löytymään. Tarpeeksi hyvin varustellut tilat muodostuvat kuitenkin usein niin kalliiksi kaupungin laidoillakin, että todennäköisemmin autot siirretään varastoon. Sieltä ne otetaan päivänvaloon vain tilausajojen ajaksi.

Näyttelyyn voi tutustua vielä lauantaina ja sunnuntaina kello 12-15 osoitteessa Munkkisaarenkatu 12.

Lähteet: YLE Helsinki / Tero Ylioja