1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Unto Matinlompolo

Unto Matinlompolo kirjoitti Iltatulien tarinoita

Rovaniemeläinen - Pellosta lähtöjään oleva - Unto Matinlompolo tunnetaan mielenterveys- ja sosiaalityöntekijänä, mutta nyt myös kirjailijana. Unskin sepittämä Iltatulien tarinoita on moniaiheinen juttukokoelma, jossa liikutaan tragiikan, komiikan ja surullisen mystiikan alueilla. Se on mielenkiintoinen teos. Naurattava ja vakava.

Unto Matinlompolo on tarinamies, jolta puhe sujuu. Ja sujuu kirjoittaminenkin. "Iltatulen tarinoita" on nyt kokonainen kirjallinen. Kuva: YLE / Jorma Korhonen

Unskin ajatuksiin nuo kirjoittamansa tarinat ovat piirtyneet vuosien varrella.

- Kun on tarkkakorvaisena istunut pirteissä ja maata kiertänyt, niin sieltä niitä on löytynyt, hän sanoo. Unski kertoo kirjoittaneensa tarinat Lapin yleiskielellä, mutta syntyperäänsä hän ei voi välttää. Tekstissä on vahva tornionlaaksolainen vivahde.

Kirjan on niteeksi saattanut myös Pellosta olevan Tuomo Korteniemen Väylä -kustantamo.

- Matinlompoloiden sukujuhlilla jo tarinoin ja siellä tuli Tuomon kanssa puheeksi nämä tarinat. Tuomo innosti ja nyt ne ovat 130-sivuisen kirjan kansien välissä Iltatulien tarinoita -teos koostuu lukuisista irrallisista jutuista ja tarinoista - lyhyistä ja pitemmistä.

Tätä nykyä Unski liikkuu eri puolilla maata työhyvinvoinnin kouluttajana. Siinäkin työssä hän tukeutuu enemmän kertomisperinteeseen kuin videotykkeihin. Unski on hyvä ja innostava kertoja. Hänen luennoillaan ei yleisö nuku, eikä torku.

Ei malta. Tuon omaperäisen miehen omaperäisille luennoille on suorastaan tungosta. Eikä kumma. Unto Matinlompolo on persoona - kirjailijanakin! Teräväsanaisena kolomnistina ja esiintyjänä tunnettu Unto Matinlompolo on aiemmin julkaissut kertomuskokoelman Huojuva talonpoika.

- Se ilmestyi 15 vuotta sitten. Ja jotta tahdissa pysytään, niin seuraava taas 15 vuoden päästä, Unski naurahtaa.