1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pippuri ja anis piristävät piparin

Joulun perinneherkku pipari voi helposti saada aivan uuden säväyksen. Taikinaan voi ripaista makua tuomaan esimerkiksi pippuria tai vaikka anista. Kondiittorimestari kehottaa ihmisiä rohkeasti maustamaan joulupiparit oman makunsa mukaan.

Koristeltu piparkakku

Kondiittorimestari Matti Storlöpare kertoo, että joulunodotus alkaa piparien leipomisesta. Uunista leijaileva piparkakkusten tuoksu kuuluu keskitalven juhlaan.

Piparkakku on ikivanha perinneherkku. Storlöpare kertoo, että tarinoiden mukaan pipari on lähtöisin antiikin aikana tehdyistä hunajakakuista.

- Munkkiluostareissa ne niitä tekivät. Sitten sinne on alettu laittaa mausteita kuten inkivääriä, neilikkaa ja kanelia. Alun perin mausteeksi on ilmeisesti laitettu myös pippuria, mistä tulee piparkakun nimi.

Rohkeasti kokeilemaan

Pippuria tai muuta erityistä maustetta sopii joulupipariin ripaista nykyäänkin. Pippuripipari on oikeastaan yksi Storlöparenkin erikoisuuksista.

- Se sai pääosin hyvän vastaanoton, vaikka kaikki eivät kyllä tykänneet. Minusta se on veikeä yhdistelmä. Poikkeava mauste tuo pipariin vaihtelua.

Taikinaan sopii kokeilla muitakin mausteita. Kondiittorimestari suosittelee kokeilemaan esimerkiksi anista.

Pieniä testieriä

Piparkakkujen teko taikinasta paistamiseen on kohtalaisen yksinkertaista. Metsään voi kuitenkin mennä helposti, jos esimerkiksi raaka-aineita laittaa keskenään väärässä suhteessa.

- Uusia reseptejä kannattaa aina ensin kokeilla pieniä määriä, Storlöpare sanoo.

Piparimuotteja on tarjolla moneen makuun. Valikoimista löytyy esimerkiksi joulu-ukkoa, tähteä ja possua. Muodolla ei ole paistovaiheessa muutoin merkitystä, mutta pellille on syytä laittaa samaan aikaan vain samankokoisia pipareita. Isot ja pienet piparit vaativat oman paistoaikansa.

Ylijäämäpiparit kakkupohjaan

Joulukiireet saattavat viedä leipomisajan vähiin, jolloin on helppo turvautua kaupan valmiiseen pakastetaikinaan. Kondiittorimestarin mukaan valmistaikinasta saa pääsääntöisesti kelpo pipareita.

- Raaka-ainelistaan kannattaa kuitenkin perehtyä. Ja kyllä parhaat piparit saa, kun taikinan tekee alusta asti itse perusraaka-aineista ja omaa makua soveltaen.

Kotileipuri saattaa innostua joululeipomisesta myös niin tyystin, että pipareita tulee liikaa. Jos kaikkia ei jaksa syödä sellaisenaan, ne voi hyödyntää muussa leivonnassa.

- Pipareista voi tehdä keksimurupohjan hyydykekakkuun. Esimerkiksi juustokermakakussa joulupiparipohja voisi olla aika hyvä. Sitten vain raikkaita marjoja täytteeseen.