Irak: Al-Qaida aloitti joulun pommikampanjan Tukholmasta

Irakin viranomaiset ovat saaneet vihjeitä, joiden mukaan terroristijärjestö al-Qaida aikoo häiritä länsimaiden kansalaisten joulunviettoa pommi-iskuin. Tukholmassa lauantaina tapahtunut isku olisi ollut iskusarjan avaus. Interpol varoittaa mahdollisista iskuista Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Ruotsalaiset ratsupoliisit tutkivat kadulta löytämäänsä reppua Tukholmassa maanantaina. Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Irakilaistiedot ovat peräisin Irakissa vangituilta terroristeilta, jotka sanovat saaneensa ohjeet al-Qaidan johtajilta. Vankien väitteitä ei voida varmistaa. Uutistoimisto AP:lle niistä kertovat Irakin ulkoministeri Hoshyar Zebari ja sisäministeri Jawad al-Bolani.

Yhdysvaltain viranomaiset pitävät uhkaa vakavana. Interpol varoittaa uutistoimisto AFP:n mukaan al-Qaidan mahdollisista iskuista Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Vangit eivät ole täsmentäneet, missä iskuja olisi suunnitteilla. Yhtenä todennäköisenä vaihtoehtona on mainittu Tanska. Tukholman pommi-iskun tutkija Agneta Hilding Qvarnström sanoo, ettei hänellä ole ollut tietoa siitä, että iskun tekijällä olisi ollut al-Qaida-yhteyksiä.

Sisäministeri al-Bolani kertoo vankien maininneen, että Tukholman isku tehtiin juuri osana al-Qaidan joulukampanjaa. Vangin lausunto tuli tosin vasta iskun jälkeen.

Irakin viranomaiset ovat kuluneen kahden viikon aikana ottaneet kiinni kaikkiaan 73 epäiltyä terroristia. Vaikka vankien kertomukset pommikampanjasta eivät pitäisikään paikkaansa, Irakin viranomaisia huolettaa se, että al-Qaida ilmeisesti toimii edelleen Irakissa. Terrorijärjestön mahdollisesti Pakistanissa oleilevan johdon suhteet Irakissa toimiviin taistelijoihin ovat silti todennäköisesti ohuet.