1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhat masennuslääkkeet yhdistettiin sydän- ja verisuonitautien vaaraan

Osa masennuslääkkeitä käyttävistä saattaa altistua sydän- ja verisuonitaudeille lääkityksensä takia, tuore skotlantilaistutkimus vihjaa. Riski liittyy trisyklisiin masennuslääkkeisiin, muttei uudempiin SSRI-serotoniinilääkkeisiin.

terveys

Tulokset ovat tervetulleita, sillä tätä ennen masennuslääkkeiden sydänvaikutuksia on tutkittu lähinnä sydänpotilailla eikä terveillä.

Skotlantilaisten havainnot perustuvat yli 15 000 keskimäärin 52-vuotiaan terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1995, 1998 ja 2003. Masennuslääkkeitä käytti viisi osallistujaa sadasta, ja sydänoireita kehittyi 1 400:lle.

Kun masennuslääkkeitä käyttäviä verrattiin muihin osallistujiin, trisyklisiä lääkkeitä käyttävien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin havaittiin noin kolmanneksen suuremmaksi. Tämä todettiin kahdeksan vuoden seurannassa.

Kuolleisuuteen trisykliset lääkkeet eivät vaikuttaneet, kuten eivät myöskään uudemmat SSRI-lääkkeet, jotka eivät liittyneet myöskään sydäntautien riskiin.

Trisyklisiin masennuslääkkeisiin yhdistetty sairastumisriski ei johtunut masennuksesta, ahdistuneisuudesta tai muista mielenterveysongelmista, vaikka ne on aiemmin yhdistetty sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Mahdollisesti selitys löytyy lääkkeiden haittavaikutuksista, kuten korkeasta verenpaineesta, ylipainosta ja diabeteksesta, mitkä kaikki voivat seurata trisyklisten masennuslääkkeiden käytöstä. Masennuslääkkeiden käyttäjät lisäksi tupakoivat useammin ja liikkuvat vähemmän kuin muu väestö, mikä myös saattaa selittää tuloksia.

Tutkijat toivovat, että trisyklisten masennuslääkkeiden riskeistä huolestuneet neuvottelevat lääkärinsä kanssa eivätkä omin päin lopeta lääkitystään.

Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehden Internet-versiossa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi