1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi-palkinnot myönnettiin seitsemälle taiteilijalle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on palkinnut seitsemän eri taiteenalan edustajaa Suomi-palkinnoilla.

kulttuuri
Ihmisiä nostamassa maljoja.
Osa Suomi-palkintojen saajista palkintojenjakotilaisuudessa.Yle

Tämän vuoden palkinnot saivat näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, kirjailija Leena Krohn, graafiset suunnittelijat Kaisa ja Christoffer Leka, säveltäjä Magnus Lindberg, vaatesuunnittelija Marja Rak ja sarjakuvataiteilija Jussi "Juba" Tuomola.

Jokainen palkittu saa 30 500 euroa.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi olla myös huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen.

Palkintoperusteet

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman on noussut nopeasti oman sukupolvensa merkittävimmäksi näyttelijäksi monipuolisuutensa ja syvällisten roolitöidensä ansiosta. Björkman luo koko ajan uudenlaista tapaa näytellä ja yllättää aina katsojansa.

Kirjailija Leena Krohnin laajan tuotannon kantavana ideana on filosofis-eettinen pohdiskelu ihmisenä olemisen merkityksestä, ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta sekä tietokoneiden merkityksestä tuon suhteen mullistajana ja tekoälyn tuomista haasteista. Krohn on väsymätön, pelkäämätön ja lahjomaton totuuden etsijä.

Graafiset suunnittelijat Kaisa ja Christoffer Leka osoittavat, miten sarjakuva voi olla loppuun asti suunniteltua ja hienosti viimeisteltyä kirjataidetta. Oman toiminimen avulla he ovat pysyneet riippumattomina kaupallisen kustantamisen paineista.

Säveltäjä Magnus Lindberg tunnetaan modernistina, jonka teoksille on tyypillistä muun muassa monimutkainen rytmiikka ja soittimellinen taituruus. Lindberg on myös kansainvälisesti yksi arvostetuimmista suomalaisista taidemusiikin säveltäjistä.

Vaatesuunnittelija Marja Rak on yhdessä miehensä kanssa pyrkinyt kehittämään tuotemerkin ja kokonaisen brändin, joka rakentuu laadulle. Kestävä kehitys ja ekologisuus ovat itsestään selvä osa yrityksen toimintaa.

Sarjakuvataiteilija Jussi "Juba" Tuomola on ollut keskeisessä asemassa kun laadukas, hauska ja samalla vakavasti otettava suomalainen sarjakuva on tehnyt vahvaa nousua. Sarjakuvien lisäksi Tuomola on tehnyt pilapiirroksia ja kuvituksia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi