Kevät tuo telkkareihin teräväpiirtoa

Kodinkonekauppojen hyllyt notkuvat jo lähes pelkästään teräväpiirtotelevisioita, vaikka teräväpiirtolähetyksiä voi seurata vielä harvakseltaan. Keski-Suomen antennitalouksiin paremman kuvanlaadun tuovat HD-lähetykset ovat saapumassa ensi keväänä, mutta vanhallakin telkkarilla pärjää vielä pitkään.

Teräväpiirtonäytöt
YLE Keski-Suomi / Matti Myller

Saarijärveläinen Heikki Kärki etsii kodinkoneliikkeestä korvaajaa vanhalle kuvaputkitelevisiolleen. Mahdolliset kaupat jäivät vielä muhimaan, mutta yksi asia tv-hyllyllä silti selvisi.

- Tuskin nyt sitä teräväpiirtoa vielä hankin. Se on kuitenkin vähän kalliinlainen meikäläiselle, kertoo Kärki.

Yhä useampi asiakas kuitenkin kantaa liikkeestä kotiinsa teräväpiirto- eli HD-television. Kaupan valikoimissa muut kuin teräväpiirtotelevisiot ovat jo selvässä vähemmistössä.

- Kyllä se alkaa jo ihmisiä kiinnostaa erityisen kovasti, että milloin ne antenniverkon teräväpiirtolähetykset sitten oikeasti alkaa, toteaa Mustan Pörssin myymäläpäällikkö Lauri Horttanainen Jyväskylästä.

Vanhalla telkkarillakin pärjää

Teleoperaattori DNA rakentaa parhaillaan eturintamassa antennitaloudet kattavaa teräväpiirtoverkkoa. Jyväskylän korkeudelle se ehtii viimeistään ensi kesään mennessä.

Ylelläkin on valmius aloittaa säännölliset teräväpiirtolähetykset kevään kuluessa. Se, minkä operaattorin kautta Ylen HD-lähetykset tulevat koteihin, on vielä auki. Lopullisesti Ylen hallintoneuvosto linjaa, onko teräväpiirto julkiseen palveluun kuuluva asia.

- Uskon, että me tullaan elämään aika pitkä aika, jolloin osalla on mahdollisuus vastaanottaa HD:tä, mutta myös niillä, jotka eivät siihen halua vielä hypätä, niin he voivat nykyisillä laitteilla katsoa televisiolähetyksiä nykyisellä tavalla, kertoo ohjelmistoalueen johtaja Olli-Pekka Heinonen Yleltä.

Lähtökohta on, että Yle näkyy katsojille ilmaiseksi myös teräväpiirtona. Kodinkoneliikkeessä kuluttajan on kuitenkin kaivettava kuvettaan, mikäli haluaa parempaa HD-kuvanlaatua nähdä.

- Hienoahan tuo kuva on jo nytkin, kun vertaa miten se on kehittynyt viime vuosina. Ainut mikä siinä tuntuu, on että sitä rahanreikää sitten riittää. Kun tekniikka kehittyy, niin aina ollaan vähän niinku rahaa vailla, erilaista boksia ja systeemiä, kuvailee Heikki Kärki.

Lähteet: YLE Keski-Suomi