Musikaalipuvustus syntyy yhteistyöllä

Vaikka musikaalin tunnusomaisin piirre onkin nimensä mukaisesti musiikki, oleellinen vastuu musikaalielämyksestä on myös puvustuksella. Aikuisten musikaalisatu My Fair Lady saa ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa lauantaina, ja sitä varten teatterin puvustamo on valmistanut toista sataa erilaista pukua.

My Fair Lady
YLE Keski-Suomi

Tuovi Räisänen, Jyväskylän kaupunginteatterin pukusuunnittelija kertoo, että pukujen lopullista määrää ei aina tiedä etukäteen.

- Jossain vaiheessa laskin 126, mutta se aina vähän elää projektin myötä. Saattaa tulla lisää ihmisiä tai pikkurooleja mukaan.

Räisänen kertoo, että teatteripuvustuksen suunnittelu aloitetaan lukemalla käsikirjoitus. Sen jälkeen ohjaaja kertoo pukusuunnittelijalle omia ajatuksiaan siitä, mitä hän näytelmältä haluaa. Puvustaja ei kuitenkaan jää aivan yksin ideoinnin kanssa, sillä aluksi suunnittelussa ovat mukana lisäksi lavastaja, valaistussuunnittelija ja koreografi.

Osa puvuista on valmistettu teatterin ompelimossa, osa ammattikoulun oppilastöinä. Räisänen arvioi, että yhden naisten puvun tekemisessä menee noin viikko.

- Se tietysti riippuu puvusta, sillä teemme koristelutkin itse. Aloitimme pukujen tekemisen maaliskuussa, ja valmis pitää olla viikkoa ennen ensi-iltaa.

Kaikkia My Fair Ladyssä nähtäviä pukuja ei ole tehty juuri tätä näytelmää varten. Teatterin pukuvarastosta löytyy käyttökelpoisia asuja edellisistä näytelmistä. Pieni osa asuista on hankittu muualta.

- Suurelta osin puvut tehdään kuitenkin täällä. Varastosta käytämme etenkin miesten pukuja, mutta sellaisenaan pukuja ei voi käyttää uudestaan suunnittelijan tekijänoikeudesta johtuen. Sitten niitä muokataan ja uudistetaan erilaiseksi, Räisänen sanoo.

Puvustaminen ei pääty viikkoon ennen ensi-iltaa. Kun My Fair Ladyssä pääosanesittäjä vaihtaa asua ainakin seitsemän kertaa ja avustajat jopa yksitoista, lavan taakse tarvitaan pukijoita esitysten ajaksi.

- Vaihdot ovat todella nopeita, mutta toivotaan ettei tarvitse neulan ja langan kanssa olla, sillä siinä ei paljon ehdi ompelemaan, Räisänen toivoo.

Lisää My Fair Ladyn puvustuksesta tiistaina 7.9. Radio Keski-Suomessa kello 16.40 ja televisiossa Keski-Suomen alueuutisissa klo 19.00.

Lähteet: Yle Keski-Suomi