Kasvispohjainen kinkku haastaa esikuvansa joulupöydässä

Kinkku on ollut joulun kunkku iät ja ajat. Reilun kymmenen vuoden ajan kalkkuna on yrittänyt haastaa kinkun, mutta laihoin tuloksin. Joulun pääruuan haastajaksi ovat nousemassa myös kinkku- ja kalkkunajäljitelmät.

Kotimaa
Kasviskinkku ja -kalkkuna eivät tietenkään sisällä lihaa. Tuotteet tuodaan Hollannista ja Iso-Britanniasta.
Kasviskinkku ja -kalkkuna eivät tietenkään sisällä lihaa. Tuotteet tuodaan Hollannista ja Iso-Britanniasta.YLE / Joona Haarala

Joulukinkun asemaa ei hetkauteta vielä vuosikymmeniin, sillä niin suosittua possu on pöydässä. Suomalaiset söivät viime jouluna peräti 6,5 miljoonaa kilogrammaa kinkkua. Henkeä kohden tämä on reilun kilon verran.

Kinkun ylivoimaa kuvaa se, että keskimääräinen suomalainen syö kinkkua joulun aikana suunnilleen saman verran kuin kalkkunaa syödään koko vuoden aikana.

Kasvissyöjäkin haluaa joulutunnelmaa

Joulu on Suomessa niin perinteinen juhla, että moni kasvissyöjäkin haluaa pitää joulupöytänsä suunnilleen samanlaisena, kuin se aina on ollut. Niinpä erilaiset kinkku- ja kalkkunajäljitelmät käyvät kaupaksi vegaaniruokiin erikoistuneissa kaupoissa.

Turkulaisen Ruohonjuuren joulun hittituote on sienipohjainen kinkkukopio, kertoo myymäläpäällikkö Mikko Honkaniemi.

- Näitä lihankorvikkeita on ollut tarjolla vegaaneille ja kasvissyöjille jo hyvin pitkään. Nämä vaihtoehdot tarjoavat myös ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon. Ihan perusmarketeista tällaisia vaihtoehtoja ei löydy, mutta suuremmista marketeista näitä voi saada.

Lähteet: YLE Turku