1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. miekkailu

Ritarimiekat kalahtelivat studiossa

Radio Savon studiossa näytti ja kuulosti perjantaina hurjalta. Pitkät ja painavat miekat kalahtelivat toisiaan vasten kun kaksi miestä harjoitteli historiallisen miekkailun perusteita. Toisen miekan varressa oli lajia harrastava Mika Vesterinen ja ensikertalainen toimittaja Petri Julkunen.

miekkailu
miekkailuharjoitus studiossa
Miekat kalisivat Radio Savon studiossa.YLE / Marianne Mattila

Miehet pukivat päälleen haarniskan hanskat ja tarttuivat pitkien miekkojen varteen. Normaalisti miekkailussa käytetään myös päätä suojaavaa kypärää.

Nyt kypärät kuitenkin jätettiin pois, koska tarkoitus oli vain kokeilla hieman erilaisia liikkeitä. Oman rajoitteensa kokeilulle toi matala huone. Pitkät miekat kolistelivat helposti kattoa.

Kyseessä ei suinkaan ole mikään kevyt laji. Historiallinen, entisaikojen sankareiden miekka painaa noin 1,3 kiloa, eikä miekan pituus ainakaan helpota sen käsittelyä. Vaarojakaan ei puutu, vaikka miekka ei ole terävä.

- Kontrolli on säilytettävä koko ajan, sillä miekka on vaarallinen tylsänäkin, jos sillä tuikkaa väärään paikkaan.

Todellisessa harjoitustilanteessa pää on suojattava huolella, koska taistelussa pää on tärkein kohde.

- Pää ja kasvot ovat pääkohteita. Päähän pyritään saamaan osuma terällä tai kahvalla. Kun pää on suojattu asiaan kuuluvalla maskilla, on pää harjoitustilanteessa turvallisin kohta, Vesterinen kuvailee.

Tarkkaa työtä, ei ritarileikkejä

Mitä historiallinen miekkailua sitten harjoitellaan? Tapaavatko lajia harrastavat toisiaan metsässä haarniskoihin pukeutuneena ja yrittävät osua toisiinsa miekoilla?

- Tämä kuulostaa larppaukselta. Tämä ei kuitenkaan ole sitä. Historiallisessa miekkailussa on kyse siitä, että menemme salille ja harjoittelemme vanhoja tekniikoita. Tässä on kyse taistelusta eikä urheilusta. Roolipelit ovat sitten ihan toinen juttu ja niissä miekkaillaan pehmomiekoilla, Vesterinen sanoo.

Miekat ovat uljaat ja tuovat mieleen elokuvien sankarit ja näyttävät miekkailukohtaukset. Toimittaja Petri Julkunen innostuikin miekkaa heilutellessaan kuvittelemaan itsensä ritari Julkuseksi ja taistelevansa viikinkejä vastaan. Lajin harrastaja ei kuitenkaan ritarilinnoista haaveile.

- En kyllä tuollaisia ajattele. Itselläni harjoitukset menevät siihen, että keskityn tekemiseeni. Ei siinä ehdi mielikuvituksen kanssa leikkiä ollenkaan.

Harvinainen harrastus

Historiallista miekkailua Pohjois-Savossa harrastetaan ainakin Kuopiossa ja Varkaudessa. Mika Vesterisen lajin pariin houkutteli uljaat miekat.

- Miekat ovat kiinnostaneet ihan pikkupojasta asti. Joillekin tämä vaihe vain jää päälle, Vesterinen naurahtaa.

Laji ei ole Suomessa kovinkaan tunnettu. Historiallista miekkailua on harrastettu täällä noin 10 vuotta. Harrastajiakin on vain parisataa. Vesterinen kertoo, että lajiin pääsee nopeastikin mukaan.

- Alkuun pääsee jo tunneissa, mutta ylärajaa harjoittelulle tuskin on. Jotkut ovat opiskelleet tätä jo vuosikymmeniä ja vielä riittää opittavaa.

Kuopiossa järjestetään tammikuun puolivälissä historiallisen miekkailun alkeiskurssi. Kaksipäiväinen kurssi on ollut hyvin kysytty, mutta jos innokkaita löytyy vielä enemmän, voidaan keväällä järjestää uusi kurssi.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi