1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parta

Parrankasvua ei voi hillitä

Joillakin miehillä parta kasvaa niin nopeasti, että partakoneen apuun joutuu turvautumaan useamman kerran päivässä, jos mielii pysyä siloposkena. Ärhäkkään parrankasvuun ei miehille ole muuta lääkettä kuin höylään tarttuminen. Nainen voi sen sijaan saada avun hormoneista.

Kuva: YLE

Professori, sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki tietää, että parrankasvusta voi tulla ongelma.

- Ihon karvoitusta pidetään yleensä rumana, joten se poistetaan. Karvanpoistovoiteita ja ajolaitteita lukuun ottamatta kunnon konsteja ei ole olemassa, hän sanoo.

Myös naisilla saattaa joskus kasvaa partahaivenia tai paksumpaakin karvaa kasvoissa. Tällöin hormonihoidosta voi olla apua.

Mustajoen mukaan se ei ole erityisen tehokasta, mutta hillitsee karvankasvua jonkin verran. Miehille sama keino ei toimi.

- Jos miehiä hoidettaisiin hormonivalmistein, ei kohta enää olisi miehiä. Heille alkaisi tulla naisten ominaisuuksia, koska hormonit vaikuttavat miehillä muuallekin kuin parrankasvuun.

Kuolemanjälkeinen karvankasvu myytti

Legenda kertoo, että ihmisen hiusten ja parran kasvu jatkuu hetken vielä sen jälkeen, kun ihmisestä aika jättää. Lääkäri ei taruun usko.

- Olen kuullut samasta myytistä aiemminkin ja ihmetellyt, mistä väärinkäsitys on lähtöisin. Hiusnystön solut kasvattavat karvaa ja niiden elämä loppuu ihmisten kuoltua. Ei karvalla ole sen jälkeen keinoa kasvaa.