1. yle.fi
  2. Uutiset

Jussi "Juba" Tuomolalle Suomi-palkinto

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on palkinnut seitsemän eri taiteenalan edustajaa Suomi-palkinnoilla. Yksi palkinnon saajista on sarjakuvataiteilija Jussi "Juba" Tuomola. Jokainen palkittu saa 30 500 euroa.

Juba Tuomola
Ihmisiä nostamassa maljoja.
Osa Suomi-palkintojen saajista palkintojenjakotilaisuudessa.Yle

Palkintoperusteissa sanotaan, että sarjakuvataiteilija Jussi "Juba" Tuomola on ollut keskeisessä asemassa kun laadukas, hauska ja samalla vakavasti otettava suomalainen sarjakuva on tehnyt vahvaa nousua. Sarjakuvien lisäksi Tuomola on tehnyt pilapiirroksia ja kuvituksia.

Muut Suomi-palkinnon saajat ovat näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, kirjailija Leena Krohn, graafiset suunnittelijat Kaisa ja Christoffer Leka, säveltäjä Magnus Lindberg ja vaatesuunnittelija Marja Rak.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi olla myös huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen.

Juban ura pitkä

Tuomola aloitti uransa ekalla luokalla sarjakuvalla, jossa salapoliisi Pekka Peruna seikkaili ruutupaperin kahta puolta. Hän on ollut keskeisessä asemassa kun laadukas, hauska ja samalla vakavasti otettava suomalainen sarjakuva on tehnyt vahvaa nousua.

Hänen tunnetuin sarjakuvansa on Viivi ja Wagner - oivaltava ja suosittu kertomus naisen ja sian yhteiselosta. Muita hänen sarjakuviaan ovat olleet muun muassa Les Tavattomat, Pate Patonki, Vauhti-Virtanen ja Menestyksen maku. Hänen sarjakuviaan on julkaistu myös ulkomailla. Sarjakuvien lisäksi hän on tehnyt pilapiirroksia ja kuvituksia.

Vuonna 1998 hänet palkittiin Varsinais-Suomen taiteilijaseuran Vuoden nuori taitelija palkinnolla ja vuonna 1999 Kemin sarjakuvajuhlien Lempi-patsaalla. Puupäähattu-palkinnon Juba Tuomola sai vuonna 2000.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi