Hajanainen oppositio ahtaalla Valko-Venäjän vaaleissa

Valko-Venäjän yksinvaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan odotetaan voittavan huomiset presidentinvaalit ylivoimaisesti. Oppositio on jäänyt hajanaiseksi sen jälkeen kun maan tunnetuin oppositiopoliitikko Aljaksandr Milinkevitsh luopui ehdokkuudesta.

Ulkomaat
Aljaksandr Lukashenka
Aljaksandr LukashenkaSergey Dolzhenko / EPA

Vaaleissa on Lukashenkan lisäksi ehdolla yhdeksän ehdokasta, jotka ovat tällä kertaa saaneet kampanjoida aiempaa vapaammin. Valtiollinen televisio järjesti vaalien alla väittelyn, johon presidentti Lukashenka itse ei kuitenkaan osallistunut. Muuten Lukashenka on saanut ylivoimaisesti eniten näkyvyyttä mediassa vaalien alla.

Valko-Venäjä on kutsunut paikalle vaalitarkkailijoita Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjistä. Tarkoitus on kohentaa kuvaa lännen vieroksumasta Lukashenkasta. Maan edelliset presidentinvaalit 2006 todettiin täysin vilpillisiksi. Yhdysvallat on aiemmin kutsunut Lukashenkaa Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi.

Opposition mukaan tiistaina alkanut ennakkoäänestys helpottaa vaalituloksen peukalointia, sillä vaaliuurnat ovat öisin vailla vartiointia eivätkä tarkkailijat pääse varmistamaan, ettei uurniin lisätä ylimääräisiä äänestyslippuja. Lauantaiaamuun mennessä jo 18 prosenttia valkovenäläisistä oli virallisten tietojen mukaan äänestänyt ennakkoon.

Milinkevitsh syrjässä

Valko-Venäjän tunnetuin oppositiopoliitikko Aljaksandr Milinkevitsh ehti jo toukokuussa asettua ehdolle presidentinvaaleissa, mutta perui ehdokkuutensa syyskuussa. Milinkevitshin mukaan valtio ei ole tehnyt riittäviä uudistuksia vaalilainsäädäntöön aidosti vapaiden vaalien järjestämiseksi.

Milinkevitsh oli laajan oppositiorintaman ehdokkaana kevään 2006 vaaleissa ja sai virallisten tulosten mukaan noin kuusi prosenttia äänistä. Hänelle myönnettiin Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto neljä vuotta sitten.

Jäärata mielenosoituspaikalla

Oppositio on ilmoittanut järjestävänsä mittavia mielenosoituksia Minskissä sunnuntai-iltana. Ihmisiä on pyydetty kokoontumaan keskustan Oktyabrskaya-aukiolle. Kokoontuminen on jo ennalta torpattu muuttamalla koko aukio jättimäiseksi luistelukentäksi.

Valtiollinen televisio on varoittanut ihmisiä osallistumasta mielenosoituksiin. Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun KGB:n johtaja Vadim Zaitsev ilmoitti, että valtio ryhtyy "riittäviin toimiin" mahdollisia "provokaatioita" vastaan. Hän syytti "niin kutsutun opposition" edustajien yrittäneen ostaa tuhansia metalliputkia mielenosoituksia varten.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Itar-Tass