Wikileaks: Sudanin presidentti kavalsi yhdeksän miljardia dollaria

Sudanin presidentti Omar al-Bashir on siirtänyt yhdeksän miljardia dollaria maan öljytuloja henkilökohtaiselle tililleen, sanoo Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä. Asia tulee julki Wikileaks-sivuston paljastuksessa.

Ulkomaat
Sudanin presidentti Omar al-Bashir.
Sudanin presidentti Omar al-Bashir.EPA / Khaled el Fiqi

Wikileaks on julkistanut diplomaattiviestin, jossa rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo pyytää Yhdysvaltoja kertomaan asiasta julkisuuteen. Syyttäjän tarkoitus oli kääntää Sudanin julkinen mielipide al-Bashiria vastaan.

Moreno-Ocampon tietojen mukaan al-Bashir on siirtänyt yhdeksän miljardia dollaria (6,8 miljardia euroa) brittiläiseen Lloyds-pankkiin. Pankki kuitenkin kiistää, että sillä olisi mitään yhteyttä al-Bashiriin.

Sudanin johtaja on maailman ensimmäinen virassa oleva valtionpäämies, joka on saanut Kansainvälisen rikostuomioistuimeen syytteen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. al-Bashirin katsotaan olleen aiheuttamassa Darfurin alueella tapahtunutta kansanmurhaa. Häntä ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatu Haagiin vastaamaan syytöksiin.

Lähteet: AFP