Nato-joukoilla tuhoisa Afganistanin vuosi

Kuluva vuosi on ollut Afganistanin Nato-johtoisille ulkomaisille joukoille Afganistanin kriisinajan tuhoisin. Tänä vuonna Nato-joukoissa palvelleita ulkomaisten joukkojen sotilaita on kuollut 700.

Kuva: EPA/SSGT/Mark Jones

Nato-johtoisten kansainvälisten Isaf-kriisinhallintajoukkojen mukaan viimeksi lauantaina tienvarteen sijoitettu pommi surmasi sotilaan Etelä-Afganistanissa.

Viime vuonna sai surmansa 521 Nato-johtoisten Isaf-joukkojen sotilasta. Kaikkiaan Afganistanin konfliktin aikana, vuodesta 2001 lähtien, on kuollut noin 2 270 Afganistaniin eri maista lähetettyä sotilasta, suurin osa surmansa saaneista on ollut yhdysvaltalaisia.

Sodan vaatimista siviiliuhrien määrästä tai taisteluissa kuolleista afgaanisotilaiden lukumäärästä ei ole virallista tietoa.

Nato-johtajat ovat sopineet marraskuussa Lissabonissa pidetyssä huippukokouksessa, että Nato aikoo lopettaa taisteluoperaationsa Afganistanissa vuoden 2014 loppuun mennessä. Samalla Nato aikoo luovuttaa vastuun Afganistanin turvallisuudesta paikallisille joukoille.